28/09/2023
24 C
Tetovo

Të tjera lajme

100 milionë euro kredi për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme të mund të tejkalojnë problemet

100 milionë euro, kredi të reja nga Banka Evropiane për Investime ka siguruar Qeveria, ndërsa paratë janë të dedikuara për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme që të mund të tejkalojnë problemet që dalin nga kriza energjetike dhe ekonomike, njoftoi Ministria e Financave. Kuvendi miratoi dje zgjidhjen ligjore për garancinë e marrëveshjes së kredisë së këtyre fondeve, të përgatitur nga Ministria e Financave.

“Me këto para do të takojmë komunitetin e biznesit, do të ofrojmë kapital të freskët për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe ndërmarrjet me kapital mesatar të tregut dhe projektet e tranzicionit të gjelbër në përputhje me masat ekonomike të Qeverisë për mbrojtjen e konsumatorëve dhe kompanive. nga kriza energjetike”, thotë ministri i Financave Fatmir Besimi.

Ai tha se kjo ka një rëndësi të madhe për tejkalimin e problemeve që dalin nga kriza globale energjetike dhe ekonomike, e cila ndikon drejtpërdrejt në funksionimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe se këto para do të mbështesin projekte të reja, punësime të reja, rritje të likuiditetit të ekonomia, rritja e eksportit dhe tranzicioni i gjelbër, si dhe ruajtja e pozicionit konkurrues të kompanive.

Linja kreditore do të vendoset përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut, ndërsa për përdoruesit fundorë mjetet do të jenë të disponueshme përmes bankave komerciale me normë të favorshme interesi dhe afat më të gjatë shlyerjeje. Kompanitë do të jenë në gjendje t’i përdorin ato për kapital qarkullues dhe investime, dhe synimi është të ofrojnë kapital të ri dhe mbështetje likuiditeti.

Të fundit