01/06/2023
16 C
Tetovo

Të tjera lajme

Aliu: Ka përfunduar faza e parë e ndryshimeve në Ligjin për shërbime mediatike audiovizive, duhet të miratohet deri më 31 maj

Zgjidhjet ligjore dhe digjitalizimi në administratën publike dhe shërbimet për qytetarët, njofton ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Azir Aliu.

Në një konferencë për media të sotme, Aliu ka bërë të ditur se përgatitja e Strategjisë për Reformën e Administratës Publike është drejt përfundimit dhe përfshin disa ligje që duhet të miratohen dhe për të cilat tashmë kanë filluar aktivitetet.

Siç tha Aliu, me ligjin për pagat në sektorin publik duhet të gjendet një zgjidhje sistematike për pagat në këtë sektor dhe me ligjin për zyrtarët administrativë do të zbatohet sistemi i meritave në procese, por me tregues të qartë.

Ligji për të punësuarit në sektorin publik, nga ana tjetër, do të rregullojë angazhimin e zyrtarëve të kabinetit dhe aktet për sistemim.

“Duam të decentralizojmë proceset dhe para se të japim një mendim duhet të ketë mendim edhe nga institucioni që kërkon sistemimin”, thekson Aliu, duke shtuar se prioritet është edhe ligji për shërbimin e lartë drejtues, i cili do të sigurojë profesionalizimin. të shërbimeve të menaxhimit.

Pjesë e pakos janë edhe ligjet për organet e administratës shtetërore dhe nëse nuk miratohet, siç theksoi Aliu, shteti do të ketë probleme në shfrytëzimin e mjeteve nga IPARD3.

Në seksionin e mediave, faza e parë e ndryshimeve në Ligjin për shërbimet mediatike audiovizive ka përfunduar dhe do të ngarkohet në E-Government. Kjo do të bëhet me qëllim që të votohet sa më shpejt për të respektuar afatin – 31 maj të këtij viti, për të mos humbur aksesin në fondet nga Evropa Kreative.

Ndryshimet kanë të bëjnë me financat për shërbimin publik të RTM-së dhe po bëhet analiza se planifikohet të zvogëlohen fondet aktuale në masën 1 për qind për RTM-në e parashikuar nëse nuk kërcënohet buxheti i shtetit. Tani po analizohet për të gjetur një zgjidhje, por nuk do të jetë një për qind, thekson Aliu.

Ndryshimet ligjore do të ofrojnë zgjidhje edhe për rregullimin e përmbajtjes multimediale (tekst, audio, video). Portalet nuk mbulohen në këtë fazë dhe do të hyjnë në një zgjidhje të re. Konsideratat fillestare janë se ata kanë një kompani të regjistruar në vend, si dhe të paktën një punonjës si drejtor dhe dy të tjerë për procesin e punës.

Aliu theksoi se dixhitalizimi kërkon shumë para, por siç theksoi ai do të zvogëlojë korrupsionin e ulët dhe papajtueshmërinë ndërmjet institucioneve. Të gjitha vendet e tjera, thotë ministri, kanë procese më të dixhitalizuara në krahasim me ne.

Ai pretendon se dixhitalizimi nuk do të çojë në ulje të vendeve të punës në administratë, e cila tani punëson 129374 persona në 1354 institucione. Ky numër në raport me vitin 2021 është ulur me rreth 2000.

Siç ka bërë të ditur Aliu, me infrastrukturën e AD Postës, shërbimet do të vendosen në një vend në mbi 300 lokacione sipas parimit të sistemit me një ndalesë, shërbim ky që tani është i disponueshëm në pesë lokacione, në Shkup, Kumanovë, Manastir. Ohrit dhe Tetovës.a1on.

Të fundit