03/10/2023
11.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Angellovska: Kemi tre skenarë për përballje me pasojat nga koronavirusi

Ministria e Financave ka tre skenarë kryesorë – të përshtatshëm, të papërshtatshëm dhe më të papërshtatshëm për përballje me pasojat që i shkakton koronavirusi në ekonomi, ndërsa goditja më e madhe në ekonomi, është goditja më e madhe në të gjitha pritet në tremujorin e dytë të këtij viti, paralajmëroi sot ministrja e Financave Nina Angellovska.

“Është shumë e vështirë për analistët ekonomikë, përfshirë edhe institucionet financiare ndërkombëtare, t’i parashikojnë ngjarjet. Kjo ka të bëjë jo vetëm në karakterin e krizës, për këtë edhe skenarët tanë vazhdimisht rikuperohen, dhe kështu nga çdo skenar kemi kemi më shumë versione. Kryesisht, kemi tre skenarë kryesorë: të përshtatshëm, të papërshtatshëm dhe më të papërshtatshëm. Te skenari i parë – i përshtatshëm, është paraparë rënie prej 20 për qind të anës së përgjithshme të të ardhurave të buxhetit të konsoliduar lidhur me planin. Kjo do të thotë ulje të të ardhurave për rreth 700 milionë euro, gjegjësisht për për aq do të rritej deficiti dhe nevojat për financim”, tha Angellovska në konferencën e sotme për shtyp.

Te skenari i dytë – të papërshtatshëm, potencon, rënie të të ardhurave buxhetore do të arrinte rreth 30 për qind me çfarë nevojat do të rriteshin për rreth një miliard euro. Edhe te skenari i tretë – më i papërshtatshmi nëse të ardhurat bien 40 për qind, nevojat shtesë do të ishin rreth 1,3 miliardë euro.

“te të gjithë skenarët rënie më të madhe të tatimeve pritet në tremujorin e dytë prej 40 deri 65 për qind në krahasim me vitin paraprak, derisa supozimet në pajtim kur do të fillonte periudha e rikuperimit dhe stabilizimit ekonomik. Është me rëndësi të jemi të përgatitur edhe për skenarin më të keq, ndërsa gjithsesi të ndërmarrim masa dhe të ndërmarrim hapa përkatëse që të ndodhë më e mira”, theksoi Angellovska.

Ndjekja me vigjilencë, gatishmëri dhe fleksibilitet të qeverive, theksoi, janë kyçe për veprim dhe përballje me këtë goditje shëndetësore-ekonomike.

“Për çdo nga tre skenarët përgatisim dhe skenarë për financim. Paparashikushmëria dhe ndjeshmëria e tregjeve të kapitalit sjell sfidë të madhe edhe gjatë krijimit të këtyre skenarëve. Në vijim është procedura për sigurimin e mjeteve nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, Bankës Botërore dhe instrumentit tejkalim në bono. Procedurat janë në vijim dhe pritet deri në maj t’i sigurojmë këto mjete”, potencoi Angellovska. (koha.mk)

Të fundit