09/12/2023
2.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Angelovska-Bezhoska në ditën e kursimit: Qytetarët e Maqedonisë kanë 340 miliardë të depozituara në banka

Guvernatorja e Bankës Popullore, me rastin e Ditës Botërore të Kursimit – 31 tetorit, ka deklaruar se është e kënaqur se nga pandemia e deri më tani ka pasur rritje të depozitës për 20% nga qytetarët e Maqedonisë të cilët duket se i kanë besuar sistemit të bankave dhe kanë depozita në shtet që ka arritur 340 milion denarë nëpër banka. Ajo tha se rriten edhe depozitat shumëvjeçare të familjeve dhe për momentin janë në nivelin më të lartë ndryshe nga 10 vitet e fundit.

“Qytetarët vazhdojnë të kursejnë më shumë në banka, ku depozitat përbëjnë 62% të totalit të aktiveve të tyre financiare në vitin 2022. Megjithatë, pesha e investimeve në instrumente financiare alternative është gjithashtu në rritje, me rritjen e ofertës dhe zhvillimin e tregjeve financiare. Pandemia ishte shtytëse e akumulimit të “kursimeve të tepërta” te popullata, ku pjesa më e madhe e kursimeve të tepërta u vendosën në depozita, pesha e të cilave në Produkti i Brendshëm Bruto (PBB) u rrit me 3.3 pikë përqindjeje në vitin 2020, që është trefishi i rritjes mesatare të një viti më parë disa vite, por kjo tendencë është stabilizuar vitet e fundit”.

“Nuk ka dyshim se kursimi është një nga “motori” kyç për rritje ekonomike, ndërsa në vendet në zhvillim është një shtytës i rëndësishëm i konvergjencës së të ardhurave. Sa më të larta të jenë kursimet e brendshme, aq më të larta janë mundësitë për investime”, thekson guvernatori dhe vë në dukje se nëse kursimet e brendshme janë më të ulëta se nevojat për investime, do të imponojë nevojën për të marrë hua nga jashtë, gjë që do të shkaktojë një rritje në huamarrjen e jashtme. Prandaj, përpjekjet tona duhet të synojnë nxitjen e kursimeve të brendshme, por edhe kanalizimin e tyre përmes sistemit financiar”, thotë guvernatorja.

“Qytetarët kanë besim të lartë në sektorin bankar, gjë që nuk është befasi, duke qenë se sistemi është i qëndrueshëm, me kapital të lartë dhe likuid në një periudhë të disa krizave të mbivendosura”, tha ajo.

Angelovska-Bezhoska theksoi se Banka Popullore e forcon elasticitetin e sektorit bankar edhe në periudhën e krizës, duke rritur kërkesat për kapital dhe për herë të parë duke futur një shtresë mbrojtëse kundërciklike të kapitalit, si dhe përmes masave të para makroprudenciale për cilësia e kërkesës për kredi.

“Janë miratuar zgjidhje ligjore me rëndësi sistemike, Ligji për Stabilitetin Financiar dhe Ligji për Rezolucionin e Bankave, të cilat forcojnë mekanizmat për mbrojtje, por edhe për zgjidhjen e problemeve serioze me të cilat ballafaqohen bankat, pa prishur stabilitetin financiar. U miratua gjithashtu Plani i parë Afatmesëm për menaxhimin e rreziqeve të ndryshimeve klimatike, i cili do të kontribuojë në menaxhimin e një prej sfidave më të rëndësishme moderne dhe në përmirësimin e potencialit të bankave për të mbështetur kalimin drejt zhvillimit të gjelbër dhe të qëndrueshëm”, tha ajo./Telegrafi/

Të fundit