30/03/2023
3.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Asani: Pllakat e gjetura në Shkup, dëshmojnë historinë e lashtë shqiptare

Pllakat që janë gjetur në lokalitetin arkeologjik Skupi antik kanë rëndësi të veçantë për trashëgiminë kulturore shqiptare. Këto pllaka si gjetje arkeologjike kanë të bëjnë me historikun e shqiptarëve të lashtë sqaron për TVM2 drejtori i ITKSH-së Skender Asani. Sipas tij janë tre komponenta historike që nëse interpretohen shkencërisht konfrirmojnë vazhdimsinë iliro-arbërore shqiptare.

“Është emri i Shkupit Skup që kur është themeluar nga ilirët por edhe nga periudha mesjetare deri te shqiptarët, është ruajtur ai emër që do të thotë kontinuiteti i qytetit të Shkupit si kryeqendër e mbretërisë dardane e paraqet teritorin e Dardanisë që nga antikiteti e deri në ditët e sotme. Vetëm te shqiptarët mund ti gjesh emrat dardan dhe kjo është argumentuar nga arkeologët tjerë jo shqiptar dhe është edhe një element shum i rëndësishëm. Krishterizmi i hershëm që nga paraqitjet e para të krishterizmit që nga paraqitjet e para të Ipeshkvisë Shkup -Prizren dhe ne e dimë se kush ka qenë ipeshkv nga Justiniani, Andrea dhe Pjetër Bogdani, deri te figura e Nënë Terezës dhe këto tre komponenta paraqesin momentin historik në atë pllakë.”, tha për TVM2 drejtori i ITKSH-së Skender Asani.

Asani me propozim drejtuar Qeverisë: Të themelohet muze i etnokulturës shqiptare

Të fundit