06/06/2023
15.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Astronomët zbulojnë shpërthimin më të madh kozmik të parë ndonjëherë

Astronomët kanë zbuluar shpërthimin më të madh kozmik të dëshmuar ndonjëherë.

Shpërthimi është mbi 10 herë më i ndritshëm se çdo supernova e njohur dhe tre herë më i ndritshëm se ngjarja më e ndritshme e ndërprerjes së baticës, ku një yll bie në një vrimë të zezë supermasive.

Shpërthimi, i njohur si AT2021lwx, aktualisht ka zgjatur më shumë se tre vjet, krahasuar me shumicën e supernovave të cilat janë dukshëm të ndritshme vetëm për disa muaj.

Sipas studimit, ajo ndodhi gati tetë miliardë vite dritë larg, kur universi ishte rreth gjashtë miliardë vjet i vjetër dhe ende po zbulohet nga një rrjet teleskopësh.

Astronomët, të udhëhequr nga Universiteti i Southampton, besojnë se shpërthimi është rezultat i një reje të madhe gazi, ndoshta mijëra herë më e madhe se dielli ynë, që është ndërprerë në mënyrë të fuqishme nga një vrimë e zezë supermasive.

Fragmente të resë do të gëlltiten, duke dërguar valë tronditëse përmes mbetjeve të saj, si dhe në një “unazë” e madhe me pluhur që rrethon vrimën e zezë.

“Ngjarje të tilla janë shumë të rralla dhe asgjë në këtë shkallë nuk është parë më parë”, thanë studiuesit.

Vitin e kaluar, astronomët dëshmuan shpërthimin më të ndritshëm të regjistruar ndonjëherë, një shpërthim të rrezeve gama të njohur si GRB 221009A.

Edhe pse kjo ishte më e ndritshme se AT2021lwx, ajo zgjati vetëm për një pjesë të kohës, që do të thotë se energjia e përgjithshme e lëshuar nga shpërthimi AT2021lwx ishte shumë më e madhe.

AT2021lwx u zbulua për herë të parë në vitin 2020 nga objekti kalimtar Zwicky në Kaliforni, dhe më pas u kap nga Sistemi i Paralajmërimit të Fundit të Asteroidit (ATLAS) me qëndër në Hawaii. /atsh /

Të fundit