24/09/2023
22.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Covid-pozitiv në Maqedoni dominohet nga nënvarianti “stelt” – deri në 63 për qind janë të infektuar me të.

Gjithsej 63% e mostrave të testuara në Laboratorin e Virologjisë dhe Diagnostifikimit Molekular në Institutin e Shëndetit Publik (ISHP) të Maqedonisë rezultuan pozitive për BA.2 omicron subliminal – i njohur edhe si “stealth”, sipas raportit të fundit të ISHP-së. për periudhën 7 deri më 13 mars të këtij viti.

Gjatë javës së kaluar, një test PCR i bazuar në polimorfizmin e një nukleotidi të vetëm u krye duke përdorur Vir SNiP SARS CoV 2 Spike S371L S373P për të zbuluar SARS CoV-2 në 92 mostra pozitive SARS-CoV-2 pozitive nga spitali dhe mostra pika. Mostrat pozitive janë përzgjedhur nga ato pozitive të testuara në periudhën prej 7 deri më 12 mars, nga qytetet: Shkupi, Kavadarci, Tetovë, Velesi, Sveti Nikollë, Koçani, Prilep, Kratovë dhe Gjevgjeli.
Në 32 (34.8%) të mostrave të ekzaminuara është vërtetuar BA.1 sublime e Omicron. Omicron BA.2 sublime – i njohur gjithashtu si stealth – u vërtetua në 5 (63.0%) të mostrave të testuara, thuhet në raport.

Janë regjistruar 1818 raste të reja pozitive nga 30 qytete të vendit, me një rënie prej 27,4% krahasuar me javën e kaluar. Përqindja e pozitivitetit varion nga 7.8% në 13.8%, mesatarisht 11.6%.

Sipas raportit javor, gjithsej 15,264 materiale u testuan në laboratorët që kryejnë testime molekulare dhe antigjene për praninë e SARS-CoV-2, një rënie prej 12% krahasuar me javën e kaluar.

Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi, ndërsa incidenca më e lartë javore është regjistruar në Kavadar.
Janë regjistruar persona të infektuar në të gjitha grupmoshat. Grupmosha më e zakonshme është mbi 60 vjeç (27.8%). Numri më i ulët është regjistruar në grupmoshën 0-9 vjeç (3.3%).

Krahasuar me javën e kaluar, një rënie e numrit të pacientëve është regjistruar në të gjitha grupmoshat, me rënien më të dukshme prej 41,7% në grupmoshën 0-9 vjeç.

Sipas algoritmit të ri të rikuperimit, gjatë javës së fundit 2400 persona kanë fituar statusin e “të shëruarit” në kushte spitalore apo në mjekim në shtëpi.

Gjatë javës së kaluar janë raportuar gjithsej 267 riinfeksione, me një rënie prej 28,2% krahasuar me javën e kaluar.
34 vdekje u raportuan në 13 qytete gjatë javës së kaluar, 33,3% më pak se një javë më parë. Shumica prej tyre janë nga Shkupi (17). Për sa i përket moshës, janë regjistruar 33 vdekje në grupmoshën mbi 60 vjeç dhe një vdekje në grupmoshën 50-59 vjeç.

Deri më 13 mars, janë regjistruar gjithsej 11,113 (3.7%) riinfeksione. Nga riinfeksionet, 19 përfunduan me vdekje.

Janë regjistruar 9150 vdekje.
Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.923.358 testime të KOVID-19. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me KOVID në vendin tonë që nga fillimi i epidemisë është 301.583, numri i të shëruarve është 290.617, numri i të vdekurve është 9.150 dhe numri i rasteve aktive është 1.816.

Vaksinimi kundër Covid-19 ka filluar më 17 shkurt 2021 në Maqedoni. Deri më 12 mars 2022, gjithsej 871,669 persona janë vaksinuar me të paktën një dozë vaksine kundër Covid-19 brenda dhe jashtë vendit. Gjithsej janë vaksinuar plotësisht (me dy doza) 851.655 persona dhe me dozën e tretë janë vaksinuar 147.223 persona.

Të fundit