03/12/2023
3.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Dita Botërore e Ushqimit këtë vit i kushtohet ujit burimit më të çmuara në planet

Dita Botërore e Ushqimit, 16 tetori, këtë vit feston një nga burimet më të çmuara në planet: ujin. Është thelbësore për jetën në Tokë, mbulon pjesën më të madhe të sipërfaqes së planetit tonë, përbën mbi 50 për qind të trupit tonë, na ndihmon të hamë, na mundëson të bëjmë jetesën, tha Qiu Dongju, Drejtor i Përgjithshëm i Ushqimit dhe Organizata e Bujqësisë në Kombet e Bashkuara .

Sipas tij, është me rëndësi vendimtare ndryshimi i mënyrave të prodhimit të ushqimit, duke pasur parasysh se rreth 70 për qind e ujit të ëmbël përdoret për qëllime bujqësore.

“Uji i freskët nuk është i pafund dhe ne duhet të ndalojmë ta marrim si të mirëqenë,” thotë Dongju.

“Konsideroni se gjatë dy dekadave të fundit, secili prej nesh ka konsumuar afërsisht një të pestën e ujit të freskët në dispozicion. Për disa njerëz, realiteti është shumë më i keq. Në disa rajone, në fakt, kjo shifër është më afër një të tretën. Nëse nuk veprojmë urgjentisht, jemi në rrugën e duhur për të rritur konsumin e ujit me më shumë se një të tretën deri në vitin 2050 në nivel global, duke pasur parasysh shkallën në rritje të rritjes së popullsisë në planetin tonë. Kjo do të thotë, kolektivisht, ne rrezikojmë të arrijmë një pikë pa kthim”, apelon Drejtori i Përgjithshëm i FAO.

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO) thotë se rritja e shpejtë e popullsisë, urbanizimi, industrializimi, zhvillimi ekonomik dhe kriza klimatike po sjellin pasoja të mëdha në burimet ujore. E kombinuar me ndotjen e ujit, shterimin e tepërt dhe menaxhimin e pakoordinuar, kjo është një përzierje komplekse sfidash të ndërthurura.

Rritja e numrit të ngjarjeve ekstreme të motit, thatësirës dhe përmbytjeve po stresojnë ekosistemet dhe kanë pasoja të tmerrshme për sigurinë globale të ushqimit. Fermerët e vegjël, të varfërit, gratë, të rinjtë, popujt indigjenë, emigrantët dhe refugjatët janë më të cenuarit.

“Në përpjekjen për të gjetur një zgjidhje për këto sfida të kombinuara, gjëja më e rëndësishme është sigurimi i ujit të mjaftueshëm për bujqësinë, duke harmonizuar edhe nevojat për ujë të aktiviteteve të tjera ekonomike, veçanërisht në kushtet e urbanizimit të përshpejtuar. Qeverisja e ujit dhe e drejta e përdorimit, çmimi i ujit, rregulloret dhe masat nxitëse janë të nevojshme për të nxitur ndryshimin dhe për të siguruar akses të barabartë në burimet e ujit të pastër dhe të sigurt, “thotë Dongyu.

Qeverisja e mirë është thelbësore për shpërndarjen e qëndrueshme dhe të barabartë të ujit, nëpërmjet një qasjeje të integruar dhe gjithëpërfshirëse me të gjithë partnerët.

Për më tepër, investimet në praktikat inovative dhe efikase të menaxhimit të ujit janë jetike, duke përfshirë teknologjitë moderne të ujitjes dhe ruajtjes, si dhe zgjidhjet e bazuara në shkencë për të trajtuar mungesën e ujit dhe përmbytjet.

Për të ndihmuar në realizimin e këtij potenciali, FAO po zhvillon një metodologji për hartimin e nevojave dhe potencialit global të ujitjes, me shpresën që së shpejti do të përdoret në vendet në nevojë.

“Më lejoni të theksoj përsëri se ne të gjithë duhet të ndalojmë marrjen e ujit si të mirëqenë. “Marrja e vendimeve të informuara për produktet që blejmë, përdorimi i më pak ujit dhe parandalimi i fatkeqësive nga përmbytjet dhe ndotja janë mënyra të lehta për të gjithë për të kontribuar në një të ardhme të begatë për njerëzit dhe planetin”, tha FAO në një deklaratë.

Të fundit