03/06/2023
16.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Edhe torbeshinjtë duan të futen në Kushtetutë

Torbeshitë në vend duan të jenë pjesë e Kushtetutës, me përfshirjen e komunitetit bullgar, kroat dhe hebre. Kështu ka theksuar sot ish-deputetja dhe anëtarja e shoqatës “Torbeshki Most”, Reyhan Durmishi.

Ne si shoqatë e çantave i kemi dorëzuar zyrtarisht një kërkesë Qeverisë dhe të gjithë faktorëve të tjerë relevant për përfshirjen e Çantave në Preambulë dhe mbështesim të gjitha synimet e të gjithë njerëzve me qëllim të mirë. Ne mbështesim procesin e ndryshimit të Kushtetutës duke zgjeruar Preambulën dhe duke sjellë bashkësitë tjera etnike. Që Maqedonia të ecë përpara në BE duhet të ketë konsensus politik për këtë çështje dhe ne besojmë se është mirë që ndodhin, por që të mos dëmtojnë askënd. Para së gjithash, populli maqedonas duhet të mbrojë identitetin dhe gjuhën e tij, por preambula të shtrihet edhe në komunitetet tjera që nuk janë pjesë e Kushtetutës, tha Durmishi në emisionin “Studio 10”.

Sipas tij, sipas të gjitha parametrave dhe kritereve, torbeshinjtë janë të parët që duhet të hyjnë në Kushtetutën e re.

Komuniteti etnik Torbe është i treti më i madh në S. Maqedonisë, por për arsye të ndryshme me kalimin e kohës numri u zvogëlua, gjë që u tregua në regjistrimin e fundit. Tani është rasti dhe shansi për të gjithë të tjerët që nuk janë vendosur ta përfundojnë të gjithë Preambulën, tha Durmishi./republika/

Të fundit