29/11/2023
4.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gazetarët në mbështetje të IRL-së

Protesta u organizua nga Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Medial (SPGPM), menjëherë pas shpalljes së aktgjykimit për rastin “Feronvest kundër IRL”, i cili i referohet padinë për fyerje dhe shpifje kundër IRL-së dhe kryeredaktores Sashka Cvetkovska, e paraqitur nga ish-zëvendëskryeministri Koço Angjushev

Zenel MIFTARI

Shkup, 17 nëntor – “Puna jonë është për publikun, jo para kolegëve”, “Po publikohet më bën të qaj”, “Nuk mund ta mbyll gojën”, “Censurat në emër të të fuqishmëve”, “Nuk jemi xhuboks, ne jemi gazetarë”, “Nuk hesht”, “Të dënuar për të vërtetën”. Këto janë vetëm disa nga mesazhet që janë dërguar sot nga protesta e gazetareve para Gjykatës Civile të Shkupit. Në mesin e pankartave të protestës në mënyrë simbolike u gjet edhe një çmim si “Mirënjohje për censuruesin e vitit”, të ndarë nga SHGM dhe SPGPM për Jovanka Spirovska-Paneva – gjyqtare nga Gjykata Civile e cila së fundi vendosi se IRL dhe kryeredaktorja e saj Sashka Cvetkovska janë përgjegjëse për shpifje duke paraqitur fakte të pavërteta, hulumtimi “Konspirativ kundër ajrit”.

Protesta u organizua nga Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM) dhe Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve Medial (SPGPM), menjëherë pas shpalljes së aktgjykimit për rastin “Feronvest kundër IRL”, i cili i referohet padinë për fyerje dhe shpifje kundër IRL-së dhe kryeredaktores Sashka Cvetkovska, e paraqitur nga ish-zëvendëskryeministri Koço Angjushev.

Gazetarët në protestën e sotme vendosën shirita vetëngjitës në buzë, duke simbolizuar kështu se dikush po përpiqet t’i heshtë dhe censurojë ata dhe punën e tyre kërkimore.

Në gjykimin e Gjykatës Civile, ndër të tjera, kontestohet statusi i gazetarëve në IRL dhe pretendohet se IRL nuk është media, gjegjësisht nuk është shoqatë për “raporte gazetareske”, se nuk e ka as statusin e një media, si mjet për informimin e publikut sipas Ligjit për media, dhe anëtarët e saj nuk kanë cilësinë e gazetarit dhe as që me qëllim të informimit të publikut nuk mund të bëjnë emisione gazetareske, të paraqiten si gazetarë apo të angazhohen në gazetarinë investigative dhe të gjitha këto t’i publikojë përmes mjeteve të informimit publik.

Biljana Nasteska Kalanoska nga SHGM në protestë tha se do të dërgojnë kërkesë tek gjyqtarët nga gjykatat civile dhe të apelit për mirëkuptim dhe seriozitet më të madh, vigjilencë në procedurat dhe paditë kundër gazetarëve dhe mediave në vend.

“Kërkojmë me shumë seriozitet që vendimet e Këshillit për Etikë në Media të Maqedonisë, si dhe vendimet e Këshillit të Nderit në drejtim të besueshmërisë dhe integritetit të gazetarëve dhe mediave në vend, të merren parasysh”, shtoi Nasteska Kalanoska.

Gazetari Sead Rizvanoviq tha në protestë se askush në vend nuk mund të gjykojë nëse ata janë gazetarë apo jo. Siç tha ai, është një vendim skandaloz i gjykatësit dhe i gjykatës. (koha.mk)

Të fundit