04/06/2023
15.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gostivar: Llogaria e bllokuar bllokon edhe investimet kapitale

Faturat e larta të energjisë elektrike dhe faturat e vonuara e vështirësuan funksionimin e pushtetit lokal të Gostivarit.

Xhiro  llogaria  e komunës së Gostivarit është bllokuar që nga nëntori i vitit të kaluar dhe në periudhën e kaluar ka funksionuar me kornizë financiare për mbulimin e shpenzimeve bazë. Parashikimet janë se do të duhen së paku pesë muaj për rikuperim, pas së cilës gjendja financiare në komunën e Gostivarit do të normalizohej.

Për gjendjen e keqe të “thesarit komunal”, MIA  iu drejtua kreut të komunës dhe e pyeti për gjendjen aktuale.

– Që nga viti i kaluar jemi përballur me një problem të rëndë financiar. Ne kemi ende vështirësi, pasi llogaria është e bllokuar dhe po punojmë në kuadër financiar. Goditja më e fortë ishte rritja e çmimit të energjisë elektrike si pasojë e krizës energjetike. Në veçanti kemi bërë ribalancime dhe jemi detyruar të shpenzojmë rreth 1.5 milionë euro për faturat e energjisë elektrike, thotë kryetari i Komunës së Gostivarit, Arben Taravari.

Sipas Taravarit, faturat për energjinë e konsumuar në institucionet arsimore kanë qenë dyfish më të larta, ndërsa bllok-dotacionet e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për shkollat ​​kanë mbetur të njëjta. Sipas tij, kjo e përkeqësoi edhe më shumë gjendjen financiare.

Si pasojë e “minusit” në arkën e komunës, ka një vonesë të konsiderueshme në realizimin e programit dhe investimeve kapitale. Pothuajse asgjë nga ajo që ishte paraparë në programin e mandatit të dytë të kryesisë aktuale komunale nuk është realizuar.

Kjo ka qenë temë e diskutimit në seancën e fundit të këshillit për miratimin e raportit tremujor për realizimin e buxhetit të Komunës së Gostivarit për vitin 2023. Opozita vendase kritikoi menaxhimin e parave dhe mosrealizimin e investimeve të paralajmëruara. Buxhetoret komunale informuan se borxhi aktual i komunës së Gostivarit është 7.2 milionë euro. Në diskutime u tha se për bllokimin e  xhiro llogarisë , një nga arsyet e rritjes së borxhit është edhe interesi për dëmet e vonuara të kompanive që i kanë ofruar shërbim bashkisë nga shtatë deri në tetë vite më parë, dhe ka edhe borxhet e trashëguara nga menaxhmentet e mëparshme.

Kryetari Taravari thotë se kryesia komunale po bën përpjekje për normalizimin e punës së komunës, duke qenë se, siç theksoi, është një situatë e paplanifikuar që nuk është e paraparë as në afat të mesëm dhe as afatgjatë.

– Po punojmë për zhbllokimin e llogarisë dhe kemi një plan. Sipas analizave në sektorin e financave, gjendja financiare në komunën e Gostivarit duhet të normalizohet deri në shtator. Arben Taravari, kryetar i komunës së Gostivarit, tha për MIA-n.

Të fundit