04/06/2023
15.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Grubi thotë se marrëveshja me “Bechtel dhe Enka” është sekrete me kërkesën e tyre: Nëse nuk miratohen tetë ligjet, ndërtimi do të kushtojë më shtrenjtë

Me apo pa ndryshimet ligjore në tetë ligjet që janë në procedurë parlamentare do të ndërtohen autostradat në korridoret 8 dhe 10d dhe interesi ynë është të ndërtojmë më shpejt dhe më lirë, tha sot zëvendëskryeministri i parë dhe ministri i Sistemit Politik dhe Marrëdhëniet Ndërkomunitare, Artan Grubi, i cili është edhe koordinator për ndërtimin e këtyre segmenteve autostradë.

Nëse java e punës së punëtorëve që do të punojnë në performancën e tyre është 60 orë në javë, siç kërkohet nga kontraktori “Bechtel and Enka”, shtoi Grubi, projekti do të realizohet për 4.7 vite dhe do të kushtojë më pak, dhe nëse është 40 orë në javë, do të zgjasë mbi 6 vjet dhe do të kushtojë më shumë. Siç theksoi Grubi, nuk bëhet fjalë për pagim të gjobave nëse orari i punës nuk është 60 orë, por për një realizim më të ngadaltë të projektit.

Sipas tij, kudo ku punonin Bechtel dhe Enka, java e punës ishte 60 orë dhe punëtorët nënshkruan një marrëveshje me shkrim për të punuar atë kohë dhe paguheshin për çdo orë të punës.

– Interesi ynë si vend është që këto autostrada të kushtojnë më pak dhe të realizohen më shpejt. Nga zbatimi i tetë ligjeve varet nëse ato do të ndërtohen më shpejt dhe më lirë apo më gjatë dhe më shtrenjtë. Me veshjen e tyre do të mund të përshpejtohet shpronësimi dhe të ndërtohet shumë më shpejt dhe më lirë, tha Grubi në takimin e sotëm me gazetarët.

Ai saktëson se kontrata me kontraktorin “Bechtel dhe Enka” është klasifikuar me kërkesë të konsorciumit dhe për këtë arsye detajet mund të mos publikohen. Në të njëjtën mënyrë kanë punuar edhe gjatë ndërtimit të autostradave në rajon, konkretisht në Kroaci, Serbi, Kosovë dhe Shqipëri. Në vendin tonë, siç tha Grubi, kontratën me “Bechtel dhe Enka” e ka tashmë Prokuroria Publike, e cila hapi procedurën pas votimit për projektin për ndërtimin e korridoreve 8 dhe 10 e.

Sipas ministrit të ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, kontrata është e klasifikuar pasi është sekret biznesi mënyra e punës së konsorciumit, e cila është e listuar në bursa dhe me publikimin eventual të pjesëve të kontratës, listimi i saj në bursa mund të ndikohet. Ai shtoi se vendi kishte nënshkruar marrëveshje të tilla për pothuajse të gjitha investimet në TIRZ.

Drejtori i NP të Rrugëve Shtetërore, Eyup Rustemi tregoi se kanë kontrata të ngjashme jo publike me Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) dhe se përzgjedhja e kontraktorëve bëhet në bazë të kritereve të BERZH-it.

Llogaritja se projekti do të kushtojë 1.3 miliardë euro është bërë në bazë të trasesë së propozuar nga Bechtel dhe Enka në të cilën pritet të ndërtohen autostrada, për të cilën është bërë një studim fizibiliteti nga Grant Thorton, i cili tregon se 55 për qind e toka në trase është në pronësi private dhe 45 në pronësi shtetërore. Sipas kësaj dhe çmimit mesatar, llogaritet se sa para do të nevojiten për shpronësim.

Kontraktori “Bechtel dhe Enka” do të përgatisë pjesë-pjesë projektet e autostradave dhe paralelisht do të bëhet shpronësimi i tokës. Çdo projekt i veçantë duhet të miratohet nga Punët Publike të Rrugëve Publike dhe Ministria e Transportit dhe Post-Telekomunikacionit. Projekti do të miratohet pas përfundimit të shpronësimit.

Nëse miratohen vendimet ligjore, “Bechtel dhe Enka” parashikojnë ndërtimin e 23 kilometrave autostradë në vit, ndërsa tek ne kanë ndërtuar 5.8 kilometra autostradë në vit. Parashikohen pagesa shtesë për kontraktorin, nëse nuk e respekton afatin e ndërtimit. Në Korridorin 8 fillimisht do të fillojë ndërtimi i autostradës Tetovë – Gostivar, e më pas Gostivar – Bukojçan dhe seksioni i autostradës Kërçovë – Ohër, që do të çojë në pikën e re kufitare me Shqipërinë në Radolishtë, në vend të Qafasanit ku. është tani.

Siç theksoi zëvendëskryeministri Grubi, ngjarja që shënoi fillimin e projektit për ndërtimin e korridoreve 8 dhe 10 d në aksin e pagesës në autostradën Tetovë-Gostivar është paguar nga kontraktori i projektit. Ai njoftoi fillimin zyrtar të ndërtimit në korridorin 8 më 22 prill dhe në korridorin 10d më 12 maj. /a1on/

Të fundit