01/12/2023
11.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Hulumtim: Qeveria e Maqedonisë së Veriut në vendin e parë, ndërsa Kuvendi në vendin e tretë në rajon sipas Indeksit të transparencës

Qeveria e Maqedonisë së Veriut është renditur e para në rajon sipas Indeksit të transparencës së ansambleve dhe pushteteve lokale dhe realizon 83.43 për qind të kritereve të vendosura për llogaridhënie, ndërsa nga parlamentet, Kuvendi është në vendin e tretë me plotësim prej 68.15 për qind nga kriteret e vendosura.

Hulumtimi me mbështetje nga Projekti i USAID-it për pjesëmarrje civile dhe Fondacion kombëtar për demokraci, e zbatoi Fondacioni Metamorfozis në bashkëpunim me partnerët nga rrjeti rajonal i Organizatës civile

Llogaridhënie, teknologji dhe rrjet të transparencës institucionale në Evropën Juglindore (ACTION SEE). Vlerësimi ka të bëjë me situatën e qeverisjes së mirë të kuvendeve dhe degëve ekzekutive të pushteteve qendrore të katër shteteve nga Ballkani Perëndimor –Maqedonia e Veriut, Serbia, Mali i Zi dhe Bosnje e Hercegovina.

Siç kumtoi Fondacioni Metamorfozis, vlerësimi është rezultat i një studimi empirik gjithëpërfshirës të bazuar në Indeksin e Hapjes, i cili synon të përcaktojë shkallën në të cilën respektohen parimet e qeverisjes së mirë në rajon.

Perspektiva rajonale shërben si referencë për mënyrën sesi vendet në rajon po përparojnë drejt përmirësimit të qeverisjes së mirë dhe sundimit të ligjit që i çon ata drejt qëllimit të tyre strategjik – anëtarësimit në BE.

Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, thuhet, plotëson 68.15 përqind të treguesve të hapjes dhe renditet i treti në rajon (në vendin e parë mbetet Kuvendi i Malit të Zi me 77.89 përqind, i ndjekur nga Kuvendi i Sllovenisë me 72, 31 përqindja e përmbushjes së treguesve të hapjes). Si organ që zgjidhet drejtpërdrejt nga qytetarët dhe i përgjigjet qytetarëve, Kuvendi, theksohet, duhet të bëjë përpjekje më të mëdha për të siguruar transparencë të plotë, gjegjësisht transparencë.

Puna e pasurimit me rekomandime praktike për atë si pushteti ekzekutiv dhe Kuvendi i Maqedonisë së Veriut mund ta përmirësojnë respektimin e tyre të parimeve të qeverisjes së mirë në të ardhmen. Rekomandimet do të kumtohen deri tek nëpunësit e lartë shtetërorë në të gjitha institucionet monitoruese përmes takimeve, si dhe deri tek opinioni më i gjerë përmes mediave sociale dhe mbajtja e ngjarjeve publike. Hulumtimi, përsëritet në nivel vjetor dhe mundëson që të krahasohet shkalla deri tek i cili do të veprohet sipas këtyre rekomandimeve.

Ky vlerësim është i qasshëm në gjuhën shqipe, maqedonase dhe angleze në ueb faqen e Metamorfozis.

Hulumtimi zbatohet si pjesë e aktiviteteve të Metamorfozis në kuadër të Projektit të USAID-it për pjesëmarrje civile.

Të fundit