04/06/2023
15.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

KB: Pandemia ekziston shqetësim shumë i lartë se ndikimi i tij ekonomik do të shkaktojë më shumë përçarje, më shumë konflikt

Pandemia e koronavirusit po përkeqëson situatën humanitare në konfliktet më vdekjeprurëse në botë dhe kërcënon të shkaktojë shkatërrim ekonomik që do të përshkallëzojë dhunën, paralajmërojnë diplomatët dhe ekspertët e KB.

Kovid-19 bllokon programet e ndihmave, e riorienton vëmendjen dhe burimet e forcave kryesore që luftojnë virusin vdekjeprurës, dhe zvogëlon dërgesat në ekonomitë tashmë të paqëndrueshme të dobëta, thonë ata.

“Ekziston shqetësim shumë i lartë se ndikimi i tij ekonomik do të shkaktojë më shumë përçarje, më shumë konflikt,” tha eksperti i KB Riçard Gouan.

“Ende jemi në fillimin e dramës mjaft të gjatë”, tha ai.

Thirrja e sekretarit të përgjithshëm të KB, Antonio Guteresh për armëpushim global në mars ka kaluar kryesisht pa u vënë re, ndërsa luftimet vazhdojnë të tërbojnë në pikat e nxehta si Jemeni, Libia dhe Siria.

“Kyçja” kufizon lëvizjen e deputetëve, paqeruajtësve dhe OJQ-ve, pengon përpjekjet e ndërmjetësimit dhe parandalon përhapjen e ndihmës së nevojshme për civilë të cenueshëm.

“Uria është përsëri në horizont. Konflikti po përshkallëzohet përsëri. Ekonomia është irrituar përsëri. Agjencitë humanitare thuajse janë thyer përsëri. Dhe pastaj problemet e reja – Kovid-19 po përhapen jashtë kontrollit”, tha kreu i ndihmave të KB-së, Mark Loukok.

Diplomatët thonë se qeveritë perëndimore po ndërpresin ndihmën për zonat e krizave humanitare sepse përqendrohen në rikuperimin e ekonomive të tyre. sn/

Të fundit