Lajmi i Ditës Maqedoni

Komisarja për të drejta të njeriut bën thirrje për lirimin e emigrantëve të ndaluar për shkak të krizës me “Kovid-19”

Komisarja për të drejtat e njeriut të Këshillit të Evropës, Dunja Mijatoviq ka bërë thirrje për lirimin e emigrantëve të arrestuar momentalisht kur kriza me “Kovid-19” vazhdon, raportoi korrespondenti i MIA.

“Unë u bëj thirrje të gjitha vendeve-anëtare të Këshillit të Evropës ta shqyrtojnë situatën me azilkërkuesit e refuzuar dhe emigrantët me status të pazgjidhur, të cilët janë në paraburgim të emigracionit dhe t’i lirojnë ata në masën maksimale të mundshme”, tha ajo në fjalimin e saj me shkrim.

Duke pasur parasysh pandeminë globale Kovid-19, shumë shtete-anëtare u detyruan të pezullonin kthimin e detyruar të personave që nuk ishin më të autorizuar të qëndrojnë në territoret e tyre, përfshirë edhe të ashtuquajturat kthime nga procedura e Dublinit. Sipas saj gjithashtu nuk është e qartë kur ata mund të zbatohen.

“Sipas ligjit dhe të drejtave të njeriut, ndalimi i emigrantëve për t’u kthyer në vendet e origjinës mund të jetë i ligjshëm vetëm nëse mund të bëhet kthimi”, thotë Mijatoviq.

Kjo perspektivë, sipas saj, nuk është e dukshme në shumë raste për momentin. Më tej, ndalimi i emigrantëve dhe azilkërkuesve marrë në përgjithësi është me mundësi të këqija për distancë sociale dhe masa të tjera për t’u mbrojtur nga infeksioni Kovid-19 për emigrantët dhe personelin.

Në disa vende-anëtare të Këshillit të Evropës, është regjistruar lirimi i të arrestuarve të tillë, duke përfshirë Belgjikën, Spanjën, Holandën dhe Mbretërinë e Bashkuar, me ç’rast vendi i fundit sapo paralajmëroi rishikim të statusit së të gjithë atyre që mbaheshin në ndalimin e imigracionit.

“Tani është e rëndësishme që ky proces të vazhdojë dhe shtetet e tjera anëtare të ndjekin këtë. Lirimi i më të prekurve duhet të jetë prioritet. Meqenëse paraburgimi i emigracionit për fëmijët, qoftë i shoqëruar ose me familjet e tyre, nuk është kurrë në interesin e tyre, ata duhet të lirohen menjëherë. Autoritetet e vendeve-anëtare gjithashtu duhet të përmbahen nga lëshimi i urdhrave të rinj për paraburgim të personave të cilët me siguri nuk do të kthehen në të ardhmen e afërt”, tha Mijatoviq.

Vendet-anëtare të Këshillit të Evropës, sipas komisares për të drejtat e njeriut, gjithashtu duhet të sigurojnë që personave të liruar nga paraburgimi t’u jepet qasje adekuate në strehim dhe shërbime themelore, përfshirë edhe kujdesin shëndetësor. Kjo është e nevojshme që të mbrohet dinjiteti i tyre dhe gjithashtu të mbrohet shëndeti publik në vendet-anëtare.

“Lirimi i të personave të ndaluar nga emigracioni është vetëm një nga masat që bendet-anëtare mund t’i ndërmarrin gjatë pandemisë me Kovid-19 për të mbrojtur të drejtat e personave të privuar nga liria në përgjithësi, si dhe ato të azilkërkuesve dhe emigrantëve”, thotë Mijatoviq. mb/

Related posts

Programi për subvencione kapitale për rajonet planore në mbledhje të Qeverisë

Televizioni Koha

Integrimi gjinor në parlament në qendër të seminarit të mbështetur nga OSBE në Shkup

Televizioni Koha

THAÇI PËR LINJËN HEKURUDHORE ME SERBINË: NJË TJETËR MOMENT HISTORIK

Televizioni Koha

Leave a Comment