04/10/2023
15 C
Tetovo

Të tjera lajme

Koronavirusi: 195 të shëruar sërish janë infektuar, përhapet më lehtë, ndërsa periudha e inkubacionit është më e gjatë se që supozohej

Mjekët kinezë i kanë regjistruar 195 raste të personave që janë infektuar sërish me koronavirusin e ri në Vuhan, tregojnë të dhënat të cilat sot janë prezentuar nga Komisioni shtetëror për higjienë dhe shëndetësi në Kinë. Në dokument nuk jepet shkaku për prekjen e sërishme nga i njëjti virus.

Të gjithë pacientët, e shëruar nga koronavirusi, do të duhet sërish të vihen në karantinë dyjavore pasi është përcaktuar se pjesa më e madhe e tyre edhe më tej janë bartës të virusit, edhe pse nuk është e ditur nëse janë të infektuar.

Zao Xhianping, mjeku i obliguar për ekipe operative të cilët luftojnë kundër epidemisë në provincën kineze Hubei tha se testet kanë treguar se shumica e atyre që i kanë “mbijetuar” virusit edhe më tej janë të infektuar.

Xhianping thotë se zbulimi i ri është shumë shqetësues.

“Ku t’i vendosim pacientët e tillë? Nuk mund t’i dërgojmë në shtëpitë e tyre, pasi mund t’i infektojnë familjarët, ndërsa nuk mund t’i lëmë as në spitale, pasi nuk kemi kapacitete në dispozicion”, sqaroi Xhianping.

epa08161527 Security personnel wearing hazardous material suits measure body temperatures of passenger at the entrance of a subway station in Beijing, China, 25 January 2020. Two airports in Beijing will start to measure temperatures for arriving passengers from 25 January 2020 as the outbreak of coronavirus has so far claimed 41 lives and infected about 1300 others, according to media reports. EPA-EFE/WU HONG

Ksiang Nixhuan, shkencëtar i Qendrës kineze për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve thotë se duhet të vihet mbikëqyrje edhe për ata të cilët kanë qenë në kontakt me pacientët e mjekuar, pasi është e mundur ata të jenë të infektuar.

Pacientët e infektuar në Kinë mund të marrin fletë lëshimi vetëm nëse i përmbushin katër kushtet: temperatura trupore të jetë në kufi të normales për tri ditë me radhë, të mos keni probleme respiratore, incizimet rentgen të tregojnë se nuk ka dëmtim të mushkërive dhe testet e acideve nukleike të jenë negative dy herë me radhë.

Në ndërkohë, autoritetet kineze kumtuan se periudha e inkubacionit mund të jetë më e gjatë se 14 ditë, pasi është përcaktuar se një burrë 70-vjeçar në provincën Hubei është infektuar me virusin, ndërsa simptoma ka treguar madje pas 27 ditësh.

Periudha e inkubacionit më të gjatë do të mundet dukshëm t’i komplikojë angazhimet për shkatërrimin e epidemisë, prej të cilës deri më tani jetën e humbën mbi dy mijë persona.

Shkencëtarët kinezë, në bazë të analizave të strishave nga fyti dhe hunda tek 18 pacientë të infektuar me Kovid-19, përcaktuan se ky virus më shumë ngjason me virusin nga gripi, ndërsa më pak me koronavirusët e tjerë. Kjo sugjeron se ai mund të përhapet më shpejtë se që supozohej paraprakisht.MIA shk/

Të fundit