23/09/2023
27.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Koronavirusi/ Zbulohet mënyra për të zvogëluar kohën e diagnostikimit, nga 24h në 30 minuta

Diagnostikon pneumoninë tradicionale nga ato të shkaktuara nga Sars-cov-2 për të diagnostikuar Covid-19 në vetëm tridhjetë minuta nga pamjet e një skanimi radiografik të gjoksit.

Është detyra që i ishte caktuar inteligjencës artificiale në Kampusin Bio-Mjekësor Romë, spitali i parë në Evropë që adoptoi këtë teknologji në bazë të asaj që tashmë është eksperimentuar në Kinë.

“Sistemi është trajnuar për të njohur zonat e ndryshimit të mushkërive tipike të Covid-19 nga pamjet e tomografisë së llogaritur të gjoksit – shpjegon Bruno Beomonte Zobel, drejtor i Qendrës Imazherike të Spitalit Universitar, shkruan repubblica.it. Në këtë mënyrë kalojmë nga 24 orë të nevojshme për diagnostikimin e tamponit në rreth 30 minuta”.

Përdorimi i tij për të diagnostikuar infeksionin Koronavirus u bë për herë të parë në Kinë, ku tregoi besueshmëri 98.5%. “Makinerisë nuk mund t’i besohet 100%” vazhdon Zobel.

Kjo teknologji tani do të vihet në dispozicion të të gjithë rrjetit rajonal dhe kombëtar, me kërkesat për përdorim që vijnë tashmë në orët e para.

“Spitalet në të gjithë Italinë, nga Veriu në Qendër, na kërkojnë ndihmë. Ne po ndërtojmë një sistem cloud për transmetimin e CT, në mënyrë që radiologët tanë të mund t’u përgjigjen menjëherë kolegëve të tyre”, përfundon drejtori i kampusit Paolo Sormani./b.l/noa.al/

Të fundit