03/12/2023
5.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

KUJDES! Mashtrimet në internet dhe SMS: Si të parandaloni që ta mbroni llogarinë tuaj?

Mashtrimet përmes aplikacioneve online, e-mail-eve dhe mesazheve SMS nuk janë asgjë e re dhe këto ditë qytetarët e Maqedonisë masivisht janë në shënjestër të një mashtrimi të tillë që zbraz llogaritë e tyre bankare.

Është një mashtrim që josh përdoruesin me një dërgesë të supozuar që i ka mbërritur përmes Postës së Maqedonisë. Qytetarët marrin njoftim se ngastra e tyre nuk është dorëzuar për shkak të adresës së paqartë. Pastaj kërkohet që të paguajnë shumën prej 17 denarë dhe gjatë transaksionit realisht zbritet një shumë dukshëm më e lartë se ajo e shënuar.

Nga SHA “Posta e Maqedonisë së Veriut” thonë se ato njoftime janë dezinformata dhe se nuk janë dërguar nga kompania dhe këshillojnë qytetarët që menjëherë ta lajmërojnë rastin në Ministrinë e Punëve të Brendshme. Ata shtojnë se i vetmi njoftim zyrtar për dorëzimin e parcelave është përmes korrierëve dhe apelojnë që çdo tentativë e paautorizuar për keqpërdorim të postës duhet të raportohet.

“Ju informojmë se në emër të SH.A. Posta e Maqedonisë së Veriut, qytetarët marrin mesazhe në telefon se ngastrat e tyre nuk do të dorëzohen. SH.A. Posta e Maqedonisë së Veriut nuk qëndron prapa këtyre njoftimeve dhe çdo përfaqësim i paautorizuar në emër të Posta na Severna Maqedoni përbën abuzim klasik dhe i nënshtrohet përgjegjësive penale dhe të tjera ligjore. Njoftimi i vetëm dhe zyrtar për dorëzimin e paketave tuaja bëhet nga postierët tanë. Faleminderit për raportimin e çdo përpjekjeje të paautorizuar për të abuzuar me Mail. Për të gjitha informatat në lidhje me Postën, ju lutemi vizitoni faqen tonë zyrtare www.posta.com.mk”, njoftoi SHA “Posta e Maqedonisë së Veriut”.

Disa nga bankat në vend, duke përfshirë Komercijalna banka AD – Shkup dhe Stopanska banka AD – Shkup, nxituan përmes njoftimeve të paralajmërojnë dhe edukojnë përdoruesit e tyre për këtë mashtrim, duke treguar se si të veprojnë në rast se janë objektiv dhe si të mbrohen të dhënat e tyre. dhe llogaritë bankare.

Kjo nuk është përpjekja e parë për të mashtruar përdoruesit e shërbimeve Posta, qytetarët shumë shpesh denoncojnë abuzime, sidomos me porositë online.

Blerja në internet nuk është më asgjë e re dhe shumë njerëz po përfitojnë nga ky lloj blerjeje pa pasur nevojë të largohen nga shtëpitë e tyre.

Europol publikoi në faqen e tij të internetit një listë të rregullave të arta se si të mbroheni kur bëni blerje online dhe cilat janë rreziqet më të zakonshme me të cilat mund të përballeni.

Përpara se të bëni një porosi, lexoni kushtet e transaksionit, duke përfshirë shtypjen e imët. Kontrolloni që adresa dhe detajet e tjera të shitësit të jenë të disponueshme në faqen e internetit dhe shkruani ato në rast se ju duhet të ktheni porosinë.

Dorëzimi i produktit ose shërbimit të gabuar është një problem i zakonshëm në tregtinë online dhe nëse keni ndonjë problem me porosinë tuaj, fillimisht kontaktoni personin që ju ka shitur produktin. Rekomandohet që të komunikoni me e-mail në mënyrë që të keni një procesverbal me shkrim të korrespondencës. Nëse nuk mund ta zgjidhni problemin me tregtarin, kontaktoni shërbimin e klientit të bankës përmes së cilës keni kryer transaksionin e pagesës.

Mbani gjithmonë të gjitha dokumentet në lidhje me produktin ose pezullimin e blerë dhe nëse jeni duke kontaktuar bankën, bashkëngjitni një kopje të korrespondencës me personin nga ku keni blerë produktin ose shërbimin. Nëse po ktheni një dërgesë të dëmtuar ose të dëmtuar, bëjeni këtë me postë të regjistruar dhe mbani faturën.

Nëse jeni viktimë e mashtrimit raportoni rastin menjëherë në polici dhe më pas në bankë nëse keni paguar për produktin me një kartë debiti ose krediti, pasi mund të jetë e mundur të merrni një rimbursim.

Asnjëherë mos dërgoni numrin e kartës, fjalëkalimin PIN dhe informacione të tjera që lidhen me kartën ose të dhënat tuaja personale (Emri dhe mbiemri, adresa, EMBG). Nëse nuk jeni duke blerë asgjë, mos vendosni këtë lloj informacioni në faqet e internetit, sepse mund të përdoret për vjedhje identiteti dhe mashtrime të tjera.

Blini vetëm nga markat e verifikuara dhe faqet e tyre zyrtare të verifikuara të blerjeve online. Gjithmonë kontrolloni vlerësimet e shitësit në sajte si Amazon dhe eBay. Shmangni blerjet në faqet që nuk përdorin verifikimin e plotë (Verifikuar nga Visa/MasterCard Cesure Code).

Mos u dërgoni para në internet njerëzve që nuk i njihni dhe kurrë mos dërgoni para paraprakisht pa një konfirmim për mbrojtjen e blerësit në faqen e internetit.

Mos dërgoni kopje të dokumenteve tuaja personale dhe kartave të kreditit me faks ose e-mail nëse ju kërkohet një tregtar në internet. Me shumë mundësi është një lloj mashtrimi

Të fundit