01/12/2023
13.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

LSDM: Po ndërtojmë për të ardhmen, po fillon projekti më i madh energjetik i Çebrenit

Politikat energjetike të LSDM-së japin rezultate. Qeveria e udhëhequr nga LSDM-ja është duke realizuar projekte strategjike infrastrukturore për një të ardhme të sigurt energjetike dhe stabile, sipas LSDM-së.

“Pas 13 tenderave të pasuksesshëm në 20 vitet e fundit, ka nisur të zbatohet projekti më i rëndësishëm energjetik në vend, hidrocentrali i Çebrenit, një investim mbi 1 miliard euro.

Kapaciteti i ri energjetik prej 333 megavat plotëson plotësisht nevojat e mbi 250 mijë familjeve me konsum mesatar të energjisë elektrike.

PDUKM shpalli tenderë për realizimin e Chebren 11 herë dhe dështoi, LSDM bëri një procedurë të suksesshme, me të cilën ky projekt hyn në fazën e realizimit.

Procedura e suksesshme kursen 100 milionë euro, paratë e qytetarëve. Me ndryshimin e vendimit të Qeverisë së PDUKM -së nga viti 2013, Tikvesh përfshihet në një kompani të përbashkët, 3 muaj pas fillimit të HEC i Çeben”, thuhet në deklaratën e partisë në pushtet.

I gjithë investimi, siç sqarojnë ata, mbi 1 miliard euro është përgjegjësi e investitorit, shteti dhe qytetarët nuk do të shpenzojnë asnjë qindarkë për godinën. Së fundi, krijohet një shoqëri aksionare në të cilën EEM ka 30% të pronësisë.

Sipas tyre, me këtë kapacitet të madh, shumë domethënës energjetik, rritet pavarësia energjetike e vendit tonë dhe stabiliteti i sistemit energjetik, por ulet edhe prodhimi i qymyrit.

Sukseset energjetike të LSDM-së janë realitet. Në më pak se një vit, kapaciteti i instaluar i objekteve nga burimet e rinovueshme është rritur me 140%, importet e energjisë elektrike janë përgjysmuar nga 30% në 15% falë këtyre investimeve, çmimi i energjisë elektrike në kohë krize energjetike është i qëndrueshëm dhe nga 1 dhjetori tarifa e lirë ditore e energjisë elektrike”, theksohet në atë që shkruhej. /Telegrafi/

Të fundit