29/03/2023
8.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

MASH i bën thirrje autorit që të largojë shembullin “BDI” në tekstin shkollor

Arsimi është sistem politikisht neutral, do të korrigjohen lëshimet në tekstin shkollor për klasën e pestë, thonë nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës në lidhje me librin për nxënësit e klasës së V, ku në mesin e 3-4 shembujve, autori ka përdorur shkurtesën për partinë Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI).

“Në lidhje me vërejtjet të transmetuara nga mediat gjatë ditës së djeshme për tekstin shkollor të Gjuhës Shqipe për klasën e V-të, MASH përsëri njofton opinionin se procesi i miratimit të një teksti bëhet nga Komisioni Kombëtar i Teksteve dhe nuk ndikohet nga strukturat drejtuese të ministrisë, as nga asnjë aktor politik, në asnjë rast dhe nga asnjë aspekt, njoftoi Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

Duke qenë se arsimi, si dhe i gjithë procesi arsimor, është politikisht neutral dhe jashtë politikave ditore partiake, dhe për të shmangur përfshirjen e një partie apo strukture të caktuar politike në tekstet shkollore, Ministria e Arsimit apelon autorin e të treguar tekstin shkollor dhe Shërbimin Pedagogjik, të veprojnë sipas Ligjit për tekstet shkollore.

Neni 14 në zgjidhjen ligjore rregullon në mënyrë të prerë në rast se konstatohet se në një tekst të miratuar nevojiten korrigjime apo plotësime të caktuara, të cilat nuk përfaqësojnë më shumë se 30% të përmbajtjes së tekstit, Shërbimi Pedagogjik duhet të paraqesë kërkesë botuesit, gjegjësisht autorit t’i propozojë korrigjim ose një shtesë në tekstin e tekstit shkollor brenda 30 ditëve nga dita e marrjes së kërkesës. Një kërkesë për shtesë ose korrigjim mund të paraqitet nga autori ose botuesi”, thuhet në njoftimin e MASH.

Menjëherë, shtojnë nga atje, pas veprimit të autorit dhe Shërbimit Pedagogjik, Ministria e Arsimit dhe Shkencës, në komunikim me operatorin ekonomik i cili është zgjedhur për printimin e teksteve për nxënësit e arsimit fillor, në kohën më të shkurtër të mundshme dhe pa kosto shtesë nga buxheti, do të korrigjojë lëshimet dhe gabimet e vërejtura.almakos

Të fundit