09/12/2023
2.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Meta-Fakt: Gazsjellësi Shkup-Tetovë është dashur të përfundojë këtë vit, por çështjet pronësore ende nuk janë zgjidhur

Gazsjellësi nga Shkupi në Tetovë, i cili u nxitua për t’u ndërtuar dhe për të cilin u gërmua kreshta e malit Vodno, nuk është gati. Edhe pse u paralajmërua se ky seksion i gazsjellësit do të përfundojë këtë vit, ndërtimi është ende i ngecur në zgjidhjen e marrëdhënieve pronësore-juridike dhe ky premtim është në proces të realizimit dhe nuk dihet nëse do të përfundojë deri në fund të vitit.

Ministri i Transportit dhe Lidhjeve Blagoj Boçvarski më 1 mars të këtij viti deklaroi se ndërtimi i gazsjellësit nga Shkupi në Gostivar do të përfundojë deri në fund të vitit 2023.

Gazsjellësin e kemi përfunduar në dhjetor për në Manastir, sivjet do ta përfundojmë edhe degëzimin deri në Gostivar”, tha Boçvarski më 1 mars të këtij viti.

Mirëpo, disa muaj më vonë, siç ka bërë të ditur për Meta.mk, drejtori i Nomagas Bajram Rexhepi, me muaj të tërë është bllokuar gazsjellësi me ndërtimin e segmentit Shkup-Tetovë për shkak të çështjeve të pazgjidhura pronësore dhe juridike për dy parcela në fshatin Glumovë të Shkupit, për çka për rastin është iniciuar edhe proces gjyqësor.

“Gazsjellësi nga Shkupi në Tetovë është gati 95 për qind dhe është ndërtuar për një vit e gjysmë. “Por ne kemi një vit e gjysmë që po luftojmë në gjykatë për ta zgjidhur problemin me këto dy parcela”, thotë Rexhepi.

Ai thekson se për shkak të problemeve të shpronësimit me të cilat ballafaqoheshin në pjesën drejt Tetovës, zgjidhja e çështjeve pronësore filloi dy vjet më parë, kështu që tani mbi 90 për qind tashmë janë zgjidhur.

Seksioni i gazsjellësit Shkup-Tetovë-Gostivar është i gjatë 86 kilometra, ndërsa vlera fillestare e parashikuar për ndërtimin e tij ishte 29 milionë euro. Ndërtimi i saj ka nisur më 15 mars 2017 dhe fillimisht është premtuar se punimet e ndërtimit do të përfundojnë brenda dy viteve.

Në bazë të deklaratave të marra nga drejtori i Nomagas për fazën aktuale të ndërtimit të gazsjellësit Shkup-Tetovë-Gostivar, mund të konstatojmë se përkundër faktit se procedura për ndërtimin e tij është në vazhdim e sipër, afati i caktuar për përfundimin e Ky seksion në të tashmë është shkelur disa herë dhe ekziston rreziku që të zgjatet pas përfundimit të vitit 2023 për shkak të marrëdhënieve të pazgjidhura pasurore dhe juridike.

Të fundit