04/10/2023
19.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

“Miqtë e zgjerimit”: BE-ja ka borxh ndaj vendeve të rajonit

Mbështetje e hapur ndaj Republikës së Maqedonisë së veriut në rrugën drejt BE-së dhe NATO-s nga grupi i vendeve anëtare të BE-së “Miqtë e zgjerimit”. Morëm edhe urime për durimin dhe reformat. si dhe bindje se BE-ja na e ka borxh vendimin për pranim në BE.

Urime për durimin dhe përpjekjet dhe reformat, shprehi ministri i Punëve të Jashtme të Lituanisë, Linas Linkeviçius.

“Atë që e bëtë deri më tani është e shkëlqyeshme, vetëm vazhdoni me tempon e njejtë. Dhe kjo është përgjigja e vetme për të gjithë skeptikët. Mund të mbështeteni tek ne, pa marrë parasysh atë se çka do të ndodhë”, tha Linkeviçius.

Sipas MPJ të Polonisë, Jacek Çaputoviç ka një dimension etik të anëtarësimit të vendeve nga rajoni në BE.

“Konsiderojmë se BE-ja ua ka borxh këtyre vendeve vendimin për t’i pranuar në BE, ai është borxh ndaj shoqërisë, ndaj qytetarëve, por këtu është edhe dimensioni i sigurisë dhe ka aktorë të tjerë jashtë BE-së të cilët janë aktivë në rajon, kështu që vendimi për fillim të negociatave do ta parandalojë ndikimin negativ”, tha Çaputoviç.

Shpresë se vendi do të vazhdojë të arrijë përparim si edhe në të kaluarën, shprehi ministri i Punëve të Jashtme të Letonisë. Edgars Rinkeviç.

“Flasim edhe për vazhdimin e reformave, për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës dhe konsideroj se është shumë me rëndësi të arrihet përparim në këto dy sfera”, tha Rinkeviç.

Zëvendësministri i Estonisë për Çështje Evropiane, Mart Volmer potencoi se janë këtu për të na dhënë mbështetje dhe për të shprehur lëvdatë për të gjitha arritjet tona.

“Konstatuam disa sfera ku mund të arrijmë përparim dhe ta vazhdojmë bashkëpunimin tonë në të ardhmen”, tha Volmern.

Çaputoviç, Rinkeviç, Linkeviçius dhe Volmer qëndruan për vizitë dyditëshe në vend në cilësinë e përfaqësuesve të grupit të vendeve anëtare të BE-së “Miqtë e zgjerimit”. Ata dje realizuan takime me shefin e diplomacisë, Nikolla Dimitrov dhe me kryeministrin teknik, Oliver Spasovski, ndërsa pardje u pritën edhe nga presidenti i vendit, Stevo Pendarovski. MIA.ab/

Të fundit