11/12/2023
2.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në Gjermani gjithnjë e më shumë punëtorë nga Ballkani

Numri i personave nga vendet të cilat nuk janë anëtare të BE-së, ndërsa të cilat kanë leje për punë në Gjermani tashmë viti i tretë me radhë po rritet për rreth 20 për qind.

Pothuajse një e katërta e tyre në vitin 2018 kanë qenë nga vendet e Ballkanit Perëndimor.

Enti Federal Gjerman për Statistikë (Destatis) publikoi se gjatë vitit të kaluar numri i personave të vendeve të cilat nuk janë anëtare e BE-së të cilat punojnë në Gjermani është rritur për 20 për qind, lajmëroi Dojçe Vele.

Hulumtimi e ka treguar si më poshtë:

-Numri i qytetarëve të cilat nuk janë anëtare të BE-së me leje për punë në Gjermani është rritur prej 217.000 në vitin 2017 në 266.000 në vitin 2018.

– Ky është viti i tretë me radhë në të cilin ky numër rritet për 20 për qind.

– Shumica e këtyre njerëzve janë nga India (12 për qind), Kina (nëntë për qind), Bosnja e Hercegovina (tetë për qind) dhe SHBA-ja (shtatë për qind).

– Mesatarisht, ata kanë 35 vjet, ndërsa më shumë se dy e treta janë burra.

– Më shumë se 80 për qind prej tyre kanë leje të përkohshme pune, ndërsa vetëm 17 për qind të përhershme.

Enti i Statistikës publikoi se pothuajse 25 për qind e tyre janë nga Ballkani Perëndimor, gjegjësisht nga Shqipëria, Mali i Zi, Kosova, Maqedonia e veriut, Serbia dhe Bosnja e Hercegovina. Në vitin 2015 kanë pasur vetëm rreth nëntë për qind.

Të fundit