11/12/2023
2.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Në Nju-Jork është shpallur gjendje e jashtëzakonshme për shkak të epidemisë së fruthit

Në një zonë në shtetin federal amerikan të Nju-Jorkut është shpallur gjendje e jashtëzakonshme, për shkak të njërës prej epidemive më të mëdha të fruthit në dekadat e fundit.

Për shkak të asaj në zonën Rokland në 30 ditët e fundit, të gjithë fëmijëve të mitur të cilët nuk janë të vaksinuar do t’u ndalohet qasja në vendet publike, derisa nuk vaksinohen.

Bëhet fjalë për të fundit në vargun e epidemive në SHBA, të cilat janë bastion në lëvizjen kundër vaksinimit. Rokland, që gjendet rreth 20 kilometra nga Manhatan në Nju-Jork, shpalli gjendje të jashtëzakonshme për shkak të fruthit, që do të zgjatë 30 ditë ose derisa të gjithë fëmijët e pavaksinuar nuk marrin vaksinën MMP.

Sipas Qendrës amerikane për kontrollimin e sëmundjeve dhe parandalimin për epideminë e fruthit është regjistruar qysh në Kaliforni, Ilinois, Teksas dhe në Uashington.

Në raportin e fundit të OBSH-së, i publikuar në nëntor të shekullit të kaluar thuhet se rritja e lajmeve të rrejshme për vaksinat, së bashku me gjendjen e përgjithësisht të keqe në sistem për sigurim të shëndetit në mbarë botën, është njëra prej arsyeve kryesore për shkak të së cilës erdhi deri te rritja e numrit të të sëmurëve për 30 për qind në krahasim me vitin 2016 dhe 2017.

“Vetëm disa raste mundet më shpejt të rriten në dhjetëra apo qindra mijëra, nëse qytetarët nuk janë vaksinuar”, thekson OBSH-ja.

Problemi më i madh me Amerikën Veriore dhe Jugore, Evropën si dhe vendet e Mesdheut Lindor. aa/mp/

Të fundit