30/11/2023
9.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Nga sot, rregullat e reja për punë në Gjermani do të lehtësojnë punësimin e personave me kualifikim të lartë nga vendet e treta

Ndryshimet në ligjin e imigracionit për punëtorët e kualifikuar do të hyjnë në fuqi sot në Gjermani, raportojnë mediat gjermane.

Nga nëntori do të zgjerohet rrethi i punëtorëve të kualifikuar që mund të vijnë më lehtë për të punuar në Gjermani. Rruga drejt “Kartës Blu të BE-së” do të jetë më e lehtë për akademikët me kualifikim të lartë, master dhe ata me grada akademike të specializuara.

Karta Blu është një leje qëndrimi që lehtëson shumë hyrjen në tregun lokal të punës për punëtorët e kualifikuar nga vendet jashtë BE-së.

Mediat gjermane citojnë shembullin e profesionistëve të IT-së me përvojë të gjerë profesionale, të cilët nuk kanë më nevojë të ofrojnë dëshmi të formimit profesional.

Ndryshimet e reja nënkuptojnë gjithashtu lehtësim të madh për kompanitë që po luftojnë me mungesën e stafit të kualifikuar.

Ndër të tjera, ligji i ri ul kufijtë e pagës minimale relativisht të larta më parë. Në vend të 58,000 eurove aktuale bruto (ose rreth 45,500 euro për të ashtuquajturat profesione të ngushta), punëtorët nga vendet jashtë BE-së do të duhet të dëshmojnë nga nëntori se fitojnë rreth 15,000 euro më pak në vit.

Përveç kësaj, perspektivat për të qëndruar në Gjermani po përmirësohen, gjë që e bën më të lehtë bashkimin familjar.

Ndryshimet vërtet të mëdha do të hyjnë në fuqi në mars 2024: që atëherë, punëtorët nga vendet e treta mund të hyjnë në vend pasi të aplikojnë për vizë dhe të punojnë në Gjermani për sa kohë që u njihen kualifikimet profesionale.

Deri më tani, kjo nuk ishte e mundur, prandaj mund të duhet rreth një vit për të marrë vizë dhe leje pune për në Gjermani.

Kush mund të aplikojë për një kartë blu të BE-së?

Karta Blu e BE-së lehtëson punësimin e shtetasve të vendeve të treta shumë të kualifikuara në Evropë. E vlefshme për të gjitha vendet përveç Irlandës dhe Danimarkës.

Për një kartë blu të BE-së ju duhet të siguroni vërtetimin e punësimit në Gjermani me pagën minimale ligjore. Kufiri i poshtëm i pagës minimale zbatohet për profesionet me mangësi, që janë këto profesione:

– Inxhinierët

– Shkencëtarë nga fusha e shkencave të natyrës

– Matematikanët

– Staf profesional i TI-së

– Punonjësit mjekësorë

“Karta Blu e BE-së” lëshohet nga Shërbimi kompetent për të Huajt në Gjermani, shkruan revista “Phoenix”.

Të fundit