23/09/2023
33 C
Tetovo

Të tjera lajme

Paralajmërohet shok i çmimeve, pushteti qetëson dhe premton intervenim nëse ka nevojë

Pas paralajmërimeve të përpunuesve se është e mundur të rriten produktet ushqimore bazë deri në 50 për qind, nga Qeveria edhe dje qetësuan se nëse ka tronditje të çmimeve, ajo do të ndërhyjë dhe do të marrë një vendim për ngrirje të çmimeve. Ata sigurojnë që shteti është financiarisht i qëndrueshëm dhe i gatshëm për të reaguar me kohë.

Ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi thotë se situata po monitorohet nga afër dhe varësisht se si do të lëvizin çmimet e lëndëve të para në pjesën e importit dhe prodhimit të produkteve tona, do të veprohet sipas Ligjit për Tregtinë.

“Do të shohim nëse do të ketë rritje të çmimeve të atyre prodhimeve. Çdo ditë jemi duke ndjekur se çka po ndodh dhe nëse ka çmime të larta shokuese menjëherë do të veprojmë si Ministri e Ekonomisë dhe do të marrim vendime për ngrirjen e çmimeve. Nuk flitet për rritjen e tyre për 500 për qind dhe nëse ndodh një gjë e tillë, sigurisht se ne drejtpërdrejtë do të intervenojmë”, tha Bekteshi.

Kryeministri Zoran Zaev, pasi tha të martën se Qeveria do të ndërhyjë nëse është e nevojshme, përsëriti dje se vendi është financiarisht i qëndrueshëm dhe i gatshëm për të reaguar me kohë/

“Me rezervat shtetërore jemi gjithmonë të gatshëm të ndërhyjmë nëse vërejmë një cikël që tregon majat, i cili do të kishte një reflektim në ekonominë e përgjithshme dhe çmimet e disa produkteve bazë, nënvizoi Zaev dje, duke iu përgjigjur një pyetjeje të gazetarit.

Sipas tij, tashmë janë ndërmarrë hapa të caktuar, siç është ulja e TVSH -së nga 18 në 5 për qind për energjinë elektrike, e cila ka ndikim në çmimin e shpenzimeve të produkteve të caktuara.

“Në të njëjtën kohë, po ndërmerren veprime të tjera, domethënë për të vënë në punë të gjitha potencialet dhe kapacitetet tona për prodhimin e sasive shtesë të energjisë elektrike. U bëmë thirrje dhomave që të animojnë të gjithë biznesmenët dhe kompanitë që mund të kontribuojnë në sigurimin dhe prokurimin e sasive të reja shtesë të qymyrit jashtë vendit, sepse ne i përdorim burimet e brendshme në maksimum me qëllimin përfundimtar që të kemi prodhim shtesë të energjisë elektrike”, tha Zaev.

Me përfshirjen e bllokut të tretë të REK Manastir, sipas ministrit të Ekonomisë, do të mbulohen nevojat e konsumit të brendshëm në dimër dhe nuk do të ketë krizë energjetike.

“Qëndroj prapa faktit se nuk do të ketë krizë energjetike në vendin tonë, duke qenë se ne po punojmë për të rritur kapacitetin e prodhimit vendas duke vënë në funksion njësinë e tretë të REK Manastir, dhe kështu në dimër do të plotësojmë nevojat të konsumit të brendshëm”, tha ai. Bekteshi, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas nënshkrimit të djeshëm të një memorandumi të bashkëpunimit me Platformën kombëtare për sipërmarrjen e grave.

Të fundit