28/05/2023
13.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Për tunelin e “shpëtimit” nga tmerri i maltretimit në burgun e Idrizovës po flet gjithkush, por kush flet për kushtet në këtë burg?

Burgu i Idrizovës ka qenë top temë e diskutimit dhe raportimit në secilën media, që qenka zbuluar një tunel i hapur si mundësi e arratisjes për të burgosurit. Mirë që është zbuluar tuneli dhe është ndalë një veprim ilegal dhe i paligjshëm nga të burgosurit. Por, ajo që duhet ta parashtrojmë si pyetje meqë po flitet për këtë burg më e rëndësishme është të dimë se në çfarë kushte po qëndrojnë këta të burgosur përbrenda atyre hapësirave famëkeqe. Hapja e një tuneli ndikoi që të kuptojmë se brenda këtij burgu paska njerëz që jetojnë dhe që meritojnë vëmendje e kontroll se me çfarë përballen këta të burgosur. Gjendja në të gjitha burgjet e Maqedonisë së Veriut është jo e mirë, por në veçanti në burgun më të madh në vend atë të Idrizovës kushtet janë katastrofale. Mungesë higjiene dhe kujdesi shëndetësor, dhoma të stërngarkuara me të dënuar, keqtrajtim dhe maltretime fizike dhe psikike, gjitha këto ndodhin në burgun e Idrizovës, sipas raportit të fundit të Komisionit Evropian dhe raportit të Avokatit të Popullit. Të dënuarit që vuajnë dënimet e tyre në burgje nuk nënkupton që janë robër dhe duhet të keqtrajtohen në forma të ndryshme, shkruan Zhurnal.

U zbulua një tunel i hapur 40 metra në burgun e Idrizovës –

Përmes gërmimit të një tuneli prej 40 metrash një grup prej 8 të burgosurish kanë planifikuar të arratisen nga burgu i Idrizovës në Shkup. Një gjë e tillë u zbulua sot nga organet e sigurisë në vend të cilët thonë se kanë parandaluar arratisje të planifikuar.

“Pas marrjes së njohurive kriminalistike, se një grup prej së paku prej 8 të burgosurve të cilët janë të dënuar për vepra penale serioze me dënime prej 10 vjet deri në burg të përjetshëm, kanë përgatitur arratisje nga burgu, duke gërmuar tunel, MPB ka zbatuar aktivitete penale operative për kontroll të informatave pas çka të njëjtat i ka ndarë me Drejtorinë e Zbatimit të Sanksioneve”, tha Toni Angellovski nga MPB.

Nga MPB shpjegojnë në detaje se si ka qenë e organizuar puna për hapjen e këtij tuneli.

“Tuneli ka qenë në thellësi prej 1 metër, në diametër prej rreth 80 centimetrave, i cili ka qenë i siguruar me trarë dhe tulla. Në tunel, janë gjetur disa shporta të plastikës të cilat janë të lidhura me litarë, e me të cilat është larguar dheu i gërmuar. Gjithashtu ka pasur edhe një kabllo elektrik me poç e cila ka shërbyer për ndriçim të tunelit”, thonë nga MPB.

Kujtojmë që, në muajt e fundit janë regjistruar edhe të tjera arratisje spektakolare nga burgjet e vendit. Kjo mbase është edhe përgjigja më reale e pyetjes se si janë kushtet përbrenda këtyre burgjeve. Arratisjet e tilla, tentimet për arratisje në të njëjtën kohë flasin për mungesë sigurie si dhe për kushte mizore në të cilat qëndrojnë këta të burgosur, e për këto të fundit më rrallë dëgjojmë reportazhe dhe lajme që kanë të bëjnë pikërisht me këto tema.

Çfarë kushte ka përbrenda burgut të Idrizovës?

Sipas avokatit të popullit, Naser Ziberi, të dënuarit në burgun e Idrizovës janë vendosur në hapësira tejet problematike që shpesh herë kanë qenë shkaktare për tensione ndërmjet të dënuarve. 16 të dënuar në një hapësirë prej 16 metrave katrorë, kjo është e tmerrshme dhe mizore një metër katror për një person, që nuk ngjanë aspak me vend ku mbahen dënime por më shumë me shpella dhe vrima ku bëhen keqtrajtime.

Hapësira tjera të ngjashme ku në 19 metra katrorë janë vendosur 12 persona. Nga inspektimet që kanë bërë nga avokati popullit gjatë raportimit vitin që lamë pas thanë që kushtet janë katastrofale dhe aspak normale. Sipas tyre, ka pasur edhe njerëz që janë të shtrirë nëpër dysheme, në korridore, krevete të improvizuara. Për kushtet higjienike nga kontrollet e realizuara është konstatuar se janë tejet në nivel të ulët.

Pra, nga raporti i Avokatit të Popullit thuhet që në burgun e Idrizovë, si dhe disa burgje të tjera, ka mbipopullim dhe mungesë të hapësirave për të dënuarit. Mes tjerash në burgun e Idrizovës dhe atë të Shutkës është konstatuar që janë përdorur edhe rripa të lëkurës në vend të prangave.

Se gjendja në burgjet e Maqedonisë së Veriut, në veçanti në atë të Idrizovës, është e rëndë, flet edhe raporti i fundit i Komisionit të Evropës mbi gjendjen në burgje.

Mbeten mangësitë kryesore të sistemit të burgjeve – sistem i keq i menaxhimit dhe punës së punonjësve, mungesë e stafit, cilësi e dobët e kujdesit shëndetësor për të dënuarit, dhunë mes personave të dënuar, kushte të mjera materiale, mungesë e aktiviteteve të dedikuara dhe korrupsion endemik, thekson Komisioni Evropian në raportin e fundit për progresin e Maqedonisë së Veriut.

Një shqetësim shtesë i vënë në dukje nga KE është mbipopullimi i burgjeve. Sipas të dhënave të marsit të vitit 2022, bëhet fjalë për 2.462 persona të dënuar dhe të paraburgosur. Është ende problem mungesa e kujdesit shëndetësor dhe masave adekuate për trajtimin e varësisë nga droga në burgje, i cili mbetet një shqetësim serioz dhe diçka që duhet ta trajtojë Ministria e Shëndetësisë. Megjithatë, duke marrë për analizë raportin e Komisionit Evropian, si dhe raportin e Avokatit të Popullit, lirshëm mund të konstatohet gjendja momentale në burgjet e vendit është e mjerueshme që predispozitat më të larta janë që këto vende të klasifikohen si vende keqtrajtimi dhe jo vende ku mbahen dënimet. Kujdesi shëndetësor dhe higjiena në nivel shumë të ulët ajo për të cilën kanë më së shumti nevojë të burgosurit. Duhet të kujtojmë që të dënuarit në ato hapësira të kufizuara janë të stërngarkuar me numër mbi normalen në proporcion me hapësirën dhe metrat katror të dhomave. Në këto hapësira të pa pastra dhe pa kujdes mjekësor të dënuarit kalojnë 23 orë, një orë të vetme e kanë pauzë jashtë për ajrosje, për të thithë ajrin e ndotur të Shkupit. /Zhurnal.mk

Të fundit