01/12/2023
13.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rritje e lehtë e rasteve me grip, ekziston vaksina katërvalente falas

Gjatë javës së 40-të të vitit, në vend u raportuan 32 raste të raportimeve në grup të personave me grip apo sëmundje të ngjashme me gripin. Për krahasim, në javën e 40-të të sezonit të kaluar nuk është regjistruar asnjë i sëmurë, bën të ditur Instituti i Shëndetit Publik, në raportin e fundit për situatën e gripit në vend.

“Të sëmurët këtë javë janë rastet e para të raportuara në sezonin e ri dhe janë regjistruar në Dibër – 13, Prilep – 8, Kumanovë – 6, Strumicë – 4 dhe Radovish – 1. Për sa i përket moshës janë regjistruar 15 persona nga 5. -14 vjeç, nga 15-64 – 14 persona dhe  mbi 65 vjeç – 3 persona  . Në raport me modelin për 13 sezonet e fundit, është regjistruar një rritje prej 11.5 për qind”, thuhet në raport.

Në laboratorin virologjik të ISHP-së, gjatë 40 javëve kanë mbërritur 10 materiale për analiza laboratorike të gripit, nga të cilat 9  të testuar paralelisht për grip dhe covid-19  të njëjtat kanë rezultat negativ nga prania e virusit të gripit. Dy persona janë pozitiv me Covid-19 dhe tek një person është zbuluar adenovirus.

Sa i përket vaksinimit kundër gripit sezonal, ai është mbrojtja më efektive kundër kësaj sëmundjeje. Instituti i Shëndetit Publik rekomandon vaksinimin e të gjithë popullatës, veçanërisht të personave që i përkasin të ashtuquajturve grupet e rrezikut – të moshuarit (mbi 65 vjeç), fëmijët e moshës 6-59 muajsh, personat mbi 6 muaj me sëmundje kronike, gratë shtatzëna dhe punonjësit e shëndetësisë.

“Ministria e Shëndetësisë ka ofruar një vaksinë katërvalente falas në një sasi totale prej 60 mijë dozash, e destinuar për grupet prioritare të popullsisë. 15,000 doza shtesë të vaksinës katërvalente janë siguruar përmes një donacioni nga PIVI (Partneriteti për Vaksinën e Influencës Paraqitja). Vaksinimi kundër gripit sezonal për sezonin 2023/2024 do të kryhet në Qendrat e Shëndetit Publik me njësitë e tyre rajonale dhe/ose qendrat shëndetësore. Caktimi për vaksinat falas bëhet përmes ueb-faqes www.vakcinacija.mk”, thuhet në raportin e ISHP-së.

Nga qendrat e shëndetit publik janë blerë edhe 4500 doza të tjera vaksinash komerciale, pasi vaksinat për pjesën tjetër të popullsisë që nuk bëjnë pjesë në grupet e mësipërme, mund të merren me një kompensim të caktuar financiar dhe administrohen në qendrat e shëndetit publik. me njësitë e tyre rajonale.

Të fundit