02/06/2023
21.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shenjat e çrregullimeve hormonale që nuk duhen injoruar

Hormonet janë ato që na rregullojnë humorin, emocionet, sjelljen, paraqitjen dhe marrëdhëniet me të tjerët.

Kjo është arsyeja përse çrregullimet hormonale shkaktojnë një sërë ndryshimesh thelbësore në organizëm dhe në shëndet. Më poshtë do të gjeni tetë simptomat më të zakonshme të çrregullimeve hormonale dhe dëmit në shëndet.

SHTIMI NË PESHË. Çrregullimet hormonale shkaktojnë shtim në peshë, pavarësisht përpjekjeve për t’u ushqyer shëndetshëm dhe për të kryer aktivitet të rregullt fizik.

RËNIE TË FLOKËVE. Rënia e flokëve është një nga simptomat më të zakonta të çrregullimeve hormonale dhe nuk duhet injoruar.

DJERSITJA E TEPËRT.
Nëse djersisni më tepër se që duhet, atëherë me siguri jeni të prekur nga çrregullimet hormonale dhe duhet të vizitoheni tek një mjek. Ndryshimet në përmasat e gjirit tek femrat. Niveli i pakët i estrogjenit, pakëson dendësinë e indeve të gjirit. Nivelet e rritura të estrogjenit mund të shkaktojnë gjëndra ose ciste në gjoks.

LODHJE DHE PLOGËSHTI. Kur hormonet nuk janë në nivelet e duhura, atëherë do të prekeni nga lodhja dhe plogështia kronike e pazakontë. Në këto raste duhet të konsultoheni me një mjek për të kontrolluar nivelet e progesteronit në gjak.

FYTYRË ME AKNE. Kujdesi i mangët për lëkurën, ushqyerja e keqe dhe çrregullimet hormonale janë tre prej shkaktarëve të akneve në fytyrë. Nëse trajtimet kundër akneve nuk kanë rezultat, atëherë me siguri bëhet fjalë për çrregullim hormonal.

RRATHËT E ZINJ TË SYVE. Çrregullimet hormonale shkaktojnë pagjumësi dhe probleme me gjumin. Një gjë e tillë rezulton në rrathë të zinj të syve. Rrathët e zinj vijnë si pasojë e nivelit të ulët të testosteronit tek meshkujt dhe progesteronit te femrat.

DEPRESION DHE ANKTH. Depresioni dhe ankthi janë rezultat i çrregullimeve hormonale. Ato janë të ndërlidhur me shtatzëninë, menopauzën dhe ciklin menstrual si pasojë e çrregullimeve hormonale.

USHQIMET E SHPEJTA NXISIN ÇRREGULLIME HORMONALE. Njerëzit që konsumojnë ushqime të shpejta kanë në trupin e tyre një nivel më të lartë kimikatesh të rrezikshme. Këto kimikate kanë pasoja të rënda dhe afatgjata te njeriu. Te meshkujt ato rrisin nivelin e estrogjenit që sigurisht është shumë i dëmshëm. Për femrat, konsumimi i tyre çon në rritjen e mundësisë së zhvillimit të qelizave të dëmshme. Përveç konsultave me mjekun, ekspertët këshillojnë konsumin e më shumë frutave dhe perimeve dhe sa më pak ushqime të shpejta dhe të paketuara.

Të fundit