29/11/2023
5.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shtetasit e huaj lënë monedha false prej një dhe dy euro në pikpagesat e Maqedonisë

Punonjësit e Ndërmarrjes Publike për Rrugë Shtetërore të Maqedonisë tash e një kohë paralajmërojnë për paraqitjen e monedhave të falsifikuara prej 1 dhe 2 eurosh, dënimin e të cilave vetë e paguajnë në fund.

Gjegjësisht, pasi banka kompetente i zbulon monedhat e falsifikuara, ato dërgohen në Bankën Popullore dhe në fund u hiqet nga paga punonjësve për një shkelje të tillë.

Një problem i tillë nuk është aktual vetëm këtu, por edhe në të gjithë Evropën.

Operacione të mëdha policore u nisën këtë verë në vende si Italia dhe Irlanda për të zbuluar se kush i prodhon këto monedha.

Në një aksion të përbashkët të policisë bullgare dhe greke, të mbështetur nga Europol, një grup i organizuar kriminal u shkatërrua disa vite më parë dhe u zbulua një vendprodhim pranë Selanikut.

Më pas policia sekuestroi makineri të ndryshme, mjete dhe pajisje të ngjashme.

Këto monedha këtu në kabinat e pagesës vijnë kryesisht nga automjete të huaja.

Nga pikëpagesat rrugore të Maqedonisë thanë se për gjashtë muajt e parë të vitit kanë pranuar 259 monedha të dyshimta me prerje 1 euro dhe 11.579 monedha me vlerë 2 euro.

Bankat nuk kanë pajisje adekuate për të zbuluar monedhat e falsifikuara, siç ka për kartëmonedhat.

Një nga metodat e mundshme të zbulimit është magnetizimi i monedhave, por së fundmi falsifikuesit e kanë zgjidhur edhe atë “problem”.

Me përjashtim të pikave të pagesës, në banka shmanget përdorimi i monedhave.

Të fundit