Takimi i liderëve mbyllet pa marrëveshje për Ligjin për Prokurorinë – Tv Koha
Lajmi i Ditës Maqedoni

Takimi i liderëve mbyllet pa marrëveshje për Ligjin për Prokurorinë

Pas shtatë orëve, negociatat midis pushtetit dhe opozitës për ligjin për Prokurorinë Publike përfunduan pa marrëveshje konkrete. Liderët e LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së, Zoran Zaev dhe Hristijan Mickoski nuk arritën të dakordohen rreth dallimeve kyçe për ligjin për Prokurori Publike dhe për statusin e ardhshëm të PSP-së, njofton Koha.mk

Burime të ekipit negociues të LSDM-së njoftuan se VMRO-DPMNE-ja ka insistuar që me ligjin të shfuqizohen lëndët e PSP-së të hapura pas 30 qershorit të vitit 2017.

Pushteti ka ofruar të bëhet një prokurori e re për korrupsion të lartë në krye të së cilës do të jetë një prokuror publik i propozuar nga opozita, ndërsa i mbështetur nga 61 deputetë i cili do të mund të ngritë lëndë derisa konfirmohet se ka krim edhe në pushtet. Opozita kërkoi tek ai që të transferohen edhe lëndët nga 18 muajt e para të hapura nga PSP-ja, duke kërkuar mundësi për vjetërsimin e tyre, zvarritje dhe pamundësi të përfundimeve të tyre gjyqësore.

Nga LSDM-ja thonë se shteti më në fund ka ndërtuar sistem të pavarur gjyqësor i cili funksionon pa pengesa, i cili nuk mund të jetë i penguar nga cila do parti politike. Pushteti apelon për sjellje me përgjegjësi dhe shtetëror të të gjithë aktorëve politikë duke e përfshirë edhe VMRO-DPMNE-në.

Deri më 15 shtator përfundon edhe mandati i prokurores speciale publike Katica Janeva e cila për momentin është në paraburgim si e dyshuar për rastin “Reket”. Janeva me njoftimin nga burgu ka dhënë autorizim që të gjitha lëndët nga PSP-ja të kalojnë në Prokurorinë Publike. Prej atje sot konfirmuan kanë dërguar shkresë deri tek PSP-ja për marrjen e lëndëve.

Në pajtim me autorizimet ligjore, Prokurori publik Lubomir Joveski duhet të caktojë se cili prokuror publik do ta vazhdojë secilën prej lëndëve . Me këtë, sipas pushtetit, tani më lëndët e PSP-së nuk varen nga politikanët, por vetëm nga institucioni i pavarur gjyqësor i kryesuar nga Joveski.

Nuk dihet nëse në periudhën në vijim sërish do të ketë takime midis ekipeve negociuese nga të dyja palët.

Related posts

Në 50 autopsi të kryera në Bergamo, asnjë i vdekur nga koronavirusi, u deklaruan të infektuar

Televizioni Koha

Filipçe: Gjenda e jashtëzakonshme dhe masat të cilat janë ndërmarrë janë një mekanizëm i mjaftueshëm për ta arritur qëllimin përfundimtar

Televizioni Koha

Rrahje mes tre personave para Prokurorisë në Prizren

admin-tvkoha

Leave a Comment