05/10/2023
15.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Të jetosh me partner që nuk iu dëgjon, iu rrezikon të vdisni në moshë të hershme

Jetesa me një partner që nuk iu dëgjon mund t’ua reduktojë ndjeshëm jetëgjatësinë tuaj, sipas një studimi të fundit.
Njerëzit, partnerët e të cilëve janë më pak të vëmendshëm kundrejt fjalëve të partnerëve të tyre mund të ballafaqohen me stresin e përditshëm dhe emocionet në terme afatgjata, ka gjetur një studim.

Stresi afatgjatë mund të jetë i mjaftueshëm për t’iu bërë 42 për qind më shumë të vdisni në moshë të hershme, transmeton lajmi.net.

Stresi kronik lidhet me gjashtë shkaqet kryesore të vdekjes – sëmundjet e zemrës, kancerin, sëmundjet e mushkërive, aksidentet, cirrozën e mëlçisë dhe vetëvrasjen – sipas Shoqatës Psikologjike Amerikane.

Pjesëmarrësit u vlerësuan gjatë një periudhe 20 vjeçare duke filluar nga 1995 deri 1996, si pjesë e Studimit Kombëtar të Zhvillimit në Shtetet e Bashkuara (MIDUS).

Ata u kërkuan të vlerësonin se sa mendonin se partneri i tyre e kuptonte, kujdesej dhe i vlerësonte ata.

Pas 10 vjetësh, në vitin 2006, pjesëmarrësit iu përgjigjën të njëjta pyetjeve.

Ata gjithashtu plotësuan raporte gjatë një periudhe tetë ditore, duke shënuar ngjarjet e përditshme stresuese – siç janë problemet në shtëpi ose në punë – dhe emocionet e tyre.

Ata raportuan kur ndjenin emocione negative të tilla si frika, mungesa e shpresës, frustrimi dhe ankthi, si dhe emocionet pozitive si gëzimi, qetësia, kënaqësia ose krenaria.

Studiuesit zbuluan se njerëzit që nuk i përgjigjen mirë stresit çdo ditë ishin ata që mendonin se partneri i tyre ishte bërë më pak i kujdesshëm gjatë 10 viteve të fundit.

Studiuesit gjetën se njerëzit që raportuan se partneri i tyre ishte bërë më pak i përgjegjshëm, përfunduan me një rrezik 42 përqind më të lartë të vdekjes brenda 20 viteve të studimit.

Shkencëtarët thanë se kjo lidhje mund të shpjegohej me aftësinë e reduktuar të këtyre njerëzve për t’u marrë me emocionet negative të shkaktuara nga stresi i përditshëm, ndoshta sepse partneri i tyre nuk ishte në gjendje t’ia vinte veshin.

Të fundit