01/06/2023
17.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Tridhjetë e shtatë për qind e fëmijëve në shkollat ​​tona theksojnë se nuk ndihen të sigurt , 24 për qind janë viktima të dhunës fizike

Tridhjetë e shtatë për qind e fëmijëve në shkollat ​​tona theksojnë se nuk ndihen të sigurt në shkollë. Rreth 24 për qind e fëmijëve thonë se janë viktima të dhunës fizike, sipas rezultateve të projektit kërkimor shkencor të realizuar nga Universiteti “Shën Kirili dhe Metodi” nga Shkupi, së bashku me një ekip profesorësh nga Fakulteti. Filozofia.

Hulumtimi është bërë me më shumë se 2000 studentë dhe sipas profesoreshë Dr. Sofia Georgievska, pjesë e ekipit që ka punuar në hulumtim, tregon se dhuna është në rritje.

– Kur të flas për rritjen, do të përpiqem të bëj një krahasim, dhjetë vjet më parë, sepse tema e disertacionit tim të doktoraturës ishte dhuna ndaj fëmijëve në shkollë, kështu që nëse do të kishim fëmijë atëherë kush mund të mos e kishte njohur atë apo në një numër më të vogël. ata identifikuan dhunën, edhe pse atëherë nuk po flisnim fare për dhunë dixhitale apo kibernetike. Sot mund të them se dhuna dixhitale është një nga problemet më të shpeshta që hasin të rinjtë apo fëmijët. Ajo që është një e dhënë e habitshme për mua është se 37 për qind e fëmijëve theksojnë se nuk ndihen mirë dhe të sigurt në shkollë çdo ditë, tha Georgievska.

Ai shtoi se fëmijët jo gjithmonë dinë ta identifikojnë dhunën.

– Ndonjëherë do të thonë se dikush ka bërë shaka, por që nuk është dhunë. Mirëpo, nëse i pyesim se si janë ndjerë në atë moment, thonë se nuk ka qenë e këndshme dhe se nëse ndodh më shumë se dy herë në javë, nuk duan të shkojnë nesër në shkollë. Mendoj se diku këtu duhet ndezur alarmi, i cili duhet të na tregojë se sa duhet të punojmë me fëmijët tanë. Disi të gjithë jemi bërë ekspertë të traumës, të gjithë flasim për trauma. Kur ndodh trauma, ne shohim se sa pak dimë për traumat e fëmijëve dhe aq më pak, sa pak dimë për traumat zhvillimore me të cilat përballen fëmijët, theksoi Georgievska.

Fëmijët femra, theksoi Georgievska, janë shumë më empatike, më të ndjeshme dhe në masë më të madhe kryejnë dhunë psikologjike, por janë edhe viktima të dhunës psikologjike. Megjithatë, kur bëhet fjalë për dhunën fizike, kryesisht fëmijët meshkuj janë ata që e kryejnë atë në masë më të madhe.

Geogievska u bën apel prindërve dhe arsimtarëve që të bisedojnë me fëmijët. Ajo që është alarmante për të është se 27 për qind e fëmijëve nuk dinë se si dhe kujt t’i raportojnë se janë viktima të dhunës.

– Për mua, alarmi më i madh është se 27 për qind e fëmijëve nuk kanë kujt t’i thonë ose nuk dinë ku t’i thonë, nëse ndihen viktimë e dhunës. Njëzet e shtatë është një numër i madh që na thotë “Ndihem keq dhe nuk di ku ta them”. Prindërit, mësuesit, shërbimet profesionale janë ata që duhet të jenë hallka e parë që do t’i mundësojë fëmijës të thotë se çfarë ndjen, të thotë çfarë e trishton dhe çfarë e gëzon, tha Georgievska.

Angazhimi i Qeverisë, siç tha ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, është që në shkolla të ketë një ambient të qetë dhe të sigurt. Gjëja më e rëndësishme, sipas tij, është të veprohet në mënyrë parandaluese.

– Ne veprojmë institucionalisht. Çdo projekt i këtij lloji i komunitetit akademik dhe i sektorit civil është i një rëndësie të madhe për ndërtimin e sigurisë në shkolla dhe respektin e tolerancën reciproke. Të gjithë së bashku duhet të promovojmë vlera pozitive, në mënyrë që të rinjtë të bëhen njerëz të mirë cilësor dhe që dhuna të mos jetë kurrë një opsion. Të veprojmë në mënyrë parandaluese, që të mos jetë vonë, shtoi ministrja.

Siç tha ai, protokolli është në fazën e hartimit dhe rekomandimet e para do t’u dorëzohen shkollave deri në fund të javës.

Të fundit