31/03/2023
12.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

VIDEO | Ziberi: Gjyqësori dhe aparati i detyrimit në vend janë më së paku bashkëpunues me Avokatin e Popullit

Këto ditë ka kaluar një vit nga emërimi i Naser Ziberit për Avokatin e Popullit të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

“Ky vit ka kaluar shumë shpejt, me kontakte me njerëzit, përgjigje ndaj ankesave, por ka qenë edhe sfidë dhe obligim sepse qytetarët duhet të kenë ndjenjën se ka një institucion kur kujdeset për të drejtat e tyre”, tha Ziberi. Brifing i mëngjesit.
Sipas vlerësimeve të bëra nga Bashkimi Evropian në kuadër të procesit tonë integrues, në vend po forcohen organet e pavarura që kujdesen për të drejtat e qytetarëve.

– Një nga sfidat që pashë është theksimi i vizibilitetit të këtij institucioni. Përmirësim ka edhe në vizibilitetin e këtyre rregullatorëve të pavarur, përfshirë edhe Avokatin e Popullit, dhe në bazë të përshtypjes së publikut për punën e këtyre organeve, vlerësohet gjendja e të drejtave të njeriut në vend, thotë Ziberi.

Ai shton se mbrojtja e të drejtave të njeriut është vetëm një dimension i punës së Avokatit të Popullit. Qëndrore dhe më dominuese janë ankesat që kanë të bëjnë me gjyqësorin maqedonas.

– Ka një atmosferë pozitive për ndryshim, por tendenca e ristrukturimit të institucioneve është e ngadaltë. “Nuk mjafton vetëm legjislacioni që kemi, por nxitja e nevojshme për njerëzit që po zbatojnë reformat”, tha Ziberi.

Çdo reformë që kërkon ndryshim sjelljeje është e vështirë. Këtu përfshihet gjyqësori dhe prokuroria, të cilat e kanë të vështirë të përshtaten me ndryshimin. Futja e vlerësimit të gjyqtarëve, llogaridhënies para Këshillit Gjyqësor apo Këshillit të Prokurorëve Publik shkakton tension në vetë institucionin dhe ka përpjekje për ta shtyrë atë, komentoi Ziberi.

Ziberi thotë se pandemia ka çuar në shumë më pak ankesa se njerëzit nuk kanë qenë në gjendje të lëvizin lirshëm dhe shumica duan të paraqesin një ankesë personalisht në zyrë. Ankesa ka edhe për gjendjen në burgje, por edhe për shkombëtarizimin.
Gjykatat dhe gjyqtarët janë në krye të perceptimit të përhapjes së korrupsionit në vend.

– Mendoj se raporti i Transparencës është objektiv dhe ka një klimë në Qeveri që të fillojë ta zvogëlojë këtë trend. “Korrupsioni është një fenomen që nuk mund të eliminohet plotësisht, por gatishmëria e institucioneve për t’u marrë me të krijon një atmosferë të ndryshimit të perceptimeve”, tha Ziberi.

Ai shton se para dy muajsh është bërë analiza se si veprojnë institucionet sipas rekomandimeve të Avokatit të Popullit dhe se 30 për qind e organeve veprojnë me kohë dhe 30 për qind përgjigjen në kërkesë të përsëritur, ndërsa 30 për qind nuk përgjigjen fare. Ziberi thotë se më pak bashkëpunues janë gjyqësori dhe aparati i detyrimit në një vend që ndihet i fuqishëm dhe nuk dëshiron kontroll. Mospërgjigjja ndaj kërkesës së Avokatit të Popullit konsiderohet si pengim i punës së Avokatit të Popullit.

Sa i përket procedurave që kanë të bëjnë me diskriminimin në baza etnike, vetëm një ankesë është paraqitur nga një qytetar i cili thotë se është diskriminuar për shkak se ka vetëbesim bullgar.

Ndiqni të gjithë bisedën në video

 

Të fundit