23/09/2023
24.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Zejtarët kërkojnë të shqyrtohen dhe saktësohen ndryshimet në Ligjin për të dielën ditë jo pune

Një pjesë e zejtarëve reagojnë sërish dhe kërkojnë nga autoritetet që edhe një herë të shqyrtohen dhe saktësohen ndryshimet në Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, të cilat e bëjnë të dielën ditë jo pune.

Sipas kryetarit të Odës së Artizanatit, Agron Fazliji, disa zejtarë nga industria e shërbimeve theksojnë se dispozitat e Ligjit janë të paqarta dhe ata që ofrojnë shërbime që kanë të bëjnë me festa (parukierë, berberë, estetiste), si dhe furrtarët. dhe më së shumti reagojnë pastiçeri.

Revoltë e madhe tashmë ka filluar të shfaqet nga disa aktivitete shërbimi dhe me të drejtë, sepse pengohen në punën e tyre pavarësisht garancive se do të respektojnë ligjin dhe dispozitat që dalin nga ligji. Ligji dhe dispozita e ligjit nuk janë të qarta sepse në një nga paragrafët e ligjit thuhet: dhe punët nga veprimtari të tjera që nuk përfshihen në këtë paragraf dhe kanë karakter të punëve ndihmëse dhe ndihmëse për kryerjen e pandërprerë të veprimtarisë bazë. të punëdhënësit”.

Ky paragraf duhet të sqarohet  sepse nëse lejon punën me paragrafët e mëposhtëm të ligjit – fotografia, veprimtaritë krijuese, artistike dhe argëtuese, aktivitetet e filmave, videove dhe programeve televizive, aktivitetet e përgatitjes së vakteve dhe servirjes së ushqimit, prodhimi i bukës së freskët. ëmbëlsirat dhe biskotat, këto janë aktivitetet automatike që duhet të funksionojnë në fushën tonë dhe mbulohen nga qëndrimi dhe kanë karakterin e veprimtarive ndihmëse dhe ndihmëse për kryerjen pa probleme të veprimtarisë bazë të punëdhënësit – tha kryetari i Odës.

Sipas tij, veprimtaria parukerie-kozmetike, fasoneria, pastiçeri dhe furrat e bukës janë në kategorinë e aktiviteteve ndihmëse dhe mund të punonin në përputhje me pozicionin “aktiviteti për përgatitjen e ushqimit dhe servirjen e ushqimit”.

Prandaj kërkojmë lexim ligjor të Ligjit dhe të mundësohet që këto aktivitete të funksionojnë pa probleme të dielave, duke respektuar të gjitha dispozitat ligjore që dalin nga Ligji për ditën e dielë jopune – tha Fazliji.

Dhoma ka frikë se nëse nuk zbardhet Ligji, atëherë vetëm do të inkurajohet ekonomia gri.

 


Të fundit