05/03/2024
12.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gjyqtarët, avokatët dhe punonjësit e institucioneve shtetërore të shkarkuar dhe aktual, hyjnë në garë anëtarë të rinj të Komisionit Shtetëror të Parandalimit të Korrupsionit

Nga nesër deri të shtunën do të zgjasë kontrolli administrativ, pra intervistat e 42 personave që aplikuan në shpalljen për anëtarë të rinj të Komisionit Shtetëror të Parandalimit të Korrupsionit. Në listën e aplikantëve, siç analizon Meta, janë dy gjyqtarë të shkarkuar dhe dy gjyqtarë aktualë, juristë, punonjës të institucioneve publike dhe shtetërore, por edhe një numër i madh personash që nuk janë të njohur për publikun e gjerë. Në ndryshim nga janari 2019, kur u zgjodh përbërja aktuale e KSHPK-së, tani ka më pak kandidatë të regjistruar, pra gati pesë vite më parë, rreth 80 persona aplikuan për t’u bërë pjesë e përbërjes së re antikorrupsion.

Intervistat me kandidatët për përbërjen e re të KSHPK-së do të zhvillohen në Kuvend dhe një intervistë mund të zgjasë maksimumi 30 minuta. Në konkurs, kandidatët u kërkua të jenë shtetas të Maqedonisë, të kenë diplomuar në Fakultetin Juridik ose arsimim në fushën e shkencave politike, komunikative ose ekonomike. Për sa i përket kritereve profesionale, ata duhet të kenë të paktën dhjetë vjet përvojë, tetë prej të cilave në fushën e luftimit të korrupsionit, qeverisjes së mirë dhe sundimit të ligjit, nëse kandidojnë për president dhe dy vjet më pak nëse duan të jenë anëtarë. . Antikorrupsion nuk mund të jenë as ata që kanë qenë deputetë, anëtarë të qeverisë, donatorë të partive politike apo kanë mbajtur funksione partiake në dhjetë vitet e fundit.

Ata që kanë qenë anëtarë apo kryetarë të komisionit deri më tani nuk mund të aplikojnë për shpallje, që do të thotë se komisioni do të ketë një përbërje krejtësisht të re.

Cilët janë personat që pretendojnë se mund të jenë anti-korrupsionistët  e rinj?
Në konkursin e shpallur nga Kuvendi aplikuan 57 kandidatë, nga të cilët 15 rezultuan me mungesë të dokumentacionit të plotë ose arsimim joadekuat.

Sofija Spasova Medarska, gjyqtare nga Gjykata Themelore Civile Shkup dhe bashkëshortja e avokatit Filip Medarski, është regjistruar si oficere e re kundër korrupsionit. Këtë pozitë e pretendon edhe Sllavica Andreevska, gjyqtare nga Gjykata Themelore Penale, e cila para pak kohësh nuk është zgjedhur gjyqtare në Gjykatën e Apelit nga Këshilli Gjyqësor, e cila së shpejti do të pensionohet.

Në listë janë edhe dy ish-gjyqtarë. Maja Malahova dhe Tatjana Mihailova, e cila në vitin 2021 është shkarkuar nga Këshilli Gjyqësor për punë joprofesionale dhe të pakujdesshme.

Përveç tyre kandidoi Boris Kondarko, avokatet Suzana Joshevska – Atanastasovska dhe Kimo Cavdar. Në listë është kolumnistja Daut Dauti, Magdalena çizhbanoska Vangelov, si dhe Biljana Karakashova Shulev.

Sipas ligjit të vitit 2019, intervistat e kandidatëve për anëtarë të KSHPK-së transmetohen publikisht në kanalin parlamentar, ndërsa ato kërkohen nga përfaqësues të shoqatave të gazetarëve, shoqatave të tjera dhe fondacioneve, nga Akademia e Shkencave të Maqedonisë, Avokati i Popullit. dhe Konferenca Ndëruniversitare.

Në përbërjen e fundit të KSHPK-së kryetare ishte Biljana Ivanovska, ndërsa anëtarë ishin Vladimir Georgiev, Sofka Pejovska Dojçinovska, Katica Nikolovska, Nuri Bajrami, Goran Trpenoski dhe Semshi Salai.

Në raportin e fundit të Komisionit Evropian për Maqedoninë e Veriut, si dhe në raportet e mëparshme, janë shprehur mendime pozitive për punën e komisionit, ndonëse në vitet e fundit, rastet e hapura nga KKPB-ja shpeshherë janë bërë objekt i “përplasjeve” me gjyqësorin. dhe institucionet shtetërore. Komisioni ka reaguar ndaj presioneve në punë dhe prokuroria në një moment ka ngrirë bashkëpunimin me institucionin. Mandati i përbërjes aktuale është deri më 7 shkurt 2024.

 

Të fundit