21/07/2024
21 C
Tetovo

Të tjera lajme

34 infermiere do të ikin për Gjermani, sapo mbaruan shkollën e lartë të mjeksisë në Manastir

Tridhjetë e katër infermiere të diplomuar në Shkollën e Lartë të Mjekësisë në Manastir kanë kërkuar përkthimin e programeve studimore për nevojat për punësim spitale jashtë vendit, kryesisht në Gjermani, shkruan portali Sdk.mk.

Një pjesë e tyre tashmë kanë shkuar apo janë duke u përgatitur. Mes tyre ka edhe personel mjekësor të diplomuar 15 vite më parë, disa prej të cilëve nuk arritën të punësoheshin në vend.

Kjo është vetëm një pjesë e vogël e numrit të përgjithshëm të infermierëve që shkojnë për të punuar jashtë vendit për shkak të kushteve më të mira, pagës, e disa për shkak se nuk janë të punësuar me vite, shkruan “SDK.mk”.

Arsyet kryesore pse të diplomuarit shkojnë për të punuar jashtë janë pamundësia për të gjetur një punë, rrogat e larta jashtë vendit, por edhe kushtet e punës. Këto janë motive të mjaftueshme për të braktisur vendin.

Diplomat e Shkollës së Lartë të Mjekësisë në Manastir, e cila këtë vit feston 35 vjetorin e ekzistencës, njihen në Gjermani dhe vende të tjera, ndaj atje nuk kërkohet nostrifikimi i tyre.

“Ne kemi një status me të cilin shkolla jonë njihet dhe njihet në bazën e të dhënave të universiteteve në Gjermani. Diploma është plotësisht e njohur dhe kjo u mundëson të diplomuarve të gjejnë vendin e tyre në tregun evropian, kryesisht në Gjermani. Ne i përkthejmë gjithnjë e më shpesh ato planprograme, kërkesa të tilla ka gjithnjë e më shumë nga studentët e diplomuar që ata të dorëzojnë dokumentet e tyre në institucionet jashtë vendit ku janë të punësuar”, thotë Prof. Dr. Tanja Jovanovska, drejtoreshë e Shkollës së Lartë të Mjekësisë.

Të fundit