18/06/2024
18.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

A do të mbërrijnë tekstet deri më 1 shtator apo fëmijët do të hedhin sërish para në fotokopje?

 A do të akumulohen problemet nga viti i vjetër shkollor me të cilat ballafaqoheshin nxënësit në Maqedoni edhe në vitin e ri? A do t’i kenë fëmijët e klasës së tretë dhe të gjashtë tekstet e tyre shkollore? A do të detyrohen mësuesit të improvizojnë sërish me materiale të përkohshme, duke shtypur tekste nga interneti?

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) është e bindur në qëndrimin e saj: nuk do të ketë probleme në shtator dhe tekstet shkollore do të përfundojnë në duart e nxënësve në fund të pushimeve.

Nga atje thonë se vonesa e teksteve shkollore vitin e kaluar shkollor ka ndodhur për shkak të procedurës për përgatitjen dhe miratimin e teksteve, e cila është e rregulluar me Ligjin për tekstet në arsimin fillor dhe të mesëm.

– Thjesht ndodh që procesi të mos përfundojë para fillimit të vitit të ri shkollor, ose që lënda të mos ketë interes të mjaftueshëm për të dorëzuar dorëshkrime nga autorët dhe më pas i gjithë procesi duhet të fillojë nga fillimi. Ndodh edhe që dorëzohen dorëshkrime, por komisionet recensuese kërkojnë korrigjime për të cilat autorët duhet të veprojnë dhe e gjithë kjo e zgjat procedurën dhe humbet kohë të çmuar. Gjithashtu, një problem tjetër i madh është se nuk kemi mjaftueshëm recensues për të dhënë mendime ekspertësh për dorëshkrimet. Megjithatë, presim që ky vit shkollor të fillojë pa probleme dhe që të gjithë nxënësit t’i marrin tekstet në kohë. U bëjmë thirrje nxënësve, prindërve dhe mësimdhënësve që të lirohen nga shqetësimet që kanë pasur vitet e kaluara sa i përket librave, mjeteve mësimore, kushteve të mësimdhënies – informojnë nga Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

Denar ka biseduar me një mësues të klasës nga një shkollë fillore në territorin e Komunës së Karposhit, kështu që siç na tha ai, për momentin nuk ka shenja të problemeve të mundshme që do të shfaqen së bashku me fillimin e vitit të ri shkollor në shtator.

-Për dallim nga viti i kaluar, këtë herë ka një atmosferë ndryshe dhe për momentin nuk kemi asnjë paralajmërim se do të luftojmë sërish me zbatimin e kurrikulës për mungesë tekstesh. Dhe vitin e kaluar, ne mësuesit, studentët dhe prindërit vuajtëm vërtet. I shkarkonim mësimet nga interneti dhe i printuam, kështu që fëmijët u detyruan të mësonin nga fletë letre në vend të teksteve normale. Siç na tha drejtori i shkollës, këtë vit fëmijët do t’i marrin tekstet para fillimit të vitit shkollor – na tha edukatorja.

Viti i ri shkollor do të nisë më 1 shtator dhe do të përfundojë më 17 qershor, pasi në seancën e qeverisë u votua vendimi për pushim pranveror, me propozim të Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës.

Pushimi pranveror do të jetë nga data 29 maj deri më 5 maj. Semestri i parë do të përfundojë më 29 dhjetor, ndërsa i dyti do të fillojë më 22 janar.

Me këtë do të mundësohet që studentët të kenë pushim pranveror sipas shembullit të vendeve evropiane.

Të fundit