17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

A na duhen maska ​​në ambient të hapur?

Skena e famshme në shumë qytete – njerëzit ecin, ngasin biçikleta ose ulen në një park me maska ​​në fytyrë edhe nëse janë larg të tjerëve. Çfarë thotë shkenca për këtë? A është e nevojshme apo njerëzit janë më të kujdesshëm se sa duhet? Në vend, në muajt e fundit, mbajtja e maskës jashtë është e detyrueshme dhe mosrespektimi është i dënueshëm. Nga fillimi i pandemisë me koronavirusin e ri e deri më sot, shkencëtarët kanë shumë njohuri rreth COVID-19, shkruan Panacea.mk.

Sot, për shembull, dihet që sipërfaqet nuk janë faktor kaq i rëndësishëm në përhapjen e sëmundjes dhe se dezinfektimi i tepërt është humbje e panevojshme e kohës dhe harxhim i burimeve.

Së dyti, ekspertët e njohur janë të bindur se virusi përhapet kryesisht përmes aerosoleve – grimca të vogla që qëndrojnë në ajër për disa kohë, në krahasim me pikat e mëdha që ndodhin me kollitjen dhe teshtitjen, të cilat shpejt bien në tokë.

Kjo do të thotë të qëndrosh jashtë është shumë më e sigurt sesa të qëndrosh brenda, thotë Jose-Luis Jimenez, ekspert kryesor i aerosoleve në Universitetin e Kolorados.

“Në ambient të mbyllur është shumë më e rrezikshme të qëndrosh sepse muret, pajisjet dhe dyshemeja e “tërheqin” ajrin, veçanërisht nëse ventilimi është i dobët. “Për shkak të kësaj, maskat në ambiente të mbyllura janë të domosdoshme”, sqaron ai.

“Jashtë është e kundërta, rreziku është i vogël, sepse ka rrymë ajri dhe ajri i lëshuar ngrihet shpejt, veçanërisht është më i ngrohtë,” shpjegoi Jimenez.

Por, ai sqaron se rreziku i ulët nuk do të thotë se është inekzistent. Ashtu si mund të thithni pak tym jashtë nëse jeni afër një duhanpirësi, kështu që është e mundur të thithni virusin nëse jeni shumë afër shpërndarësit për një kohë të gjatë.

Cilat janë shanset e infektimit?

Ka disa studime që janë përpjekur të përcaktojnë sasinë e rrezikut të përhapjes së COVID-19 jashtë.

Shkencëtarët kinezë tetorin e kaluar publikuan një analizë të 7324 rasteve për të cilat dihej me siguri se ku u infektuan pacientët. Ata kishin informacione për vetëm një shpërndarje të dokumentuar kur një djalë 27-vjeçar mori virusin ndërsa fliste me një person të infektuar.

Irish Times kohët e fundit raportoi 232 164 raste të infeksionit në Irlandë që nga 14 Mars, me vetëm 262 transmetime në ajër të hapur të raportuara, ose 0,1 përqind të totalit.

Është e mundur që edhe ai vlerësim të jetë shumë i lartë, sepse agjencia qeveritare që mblodhi të dhënat u bazua gjithashtu në aktivitete të paverifikuara në natyrë, siç janë sportet.

Donald Milton, profesor në Universitetin e Maryland dhe një nga pionierët e shkencës për aerosolet, i këshillon njerëzit të shmangin turmat në ambientet e hapura, veçanërisht nëse aktiviteti përfshin britma dhe nuk ka qarkullim të ajrit.

Mirëpo, ai nuk mendon se maska ​​duhet të mbahet gjatë gjithë kohës. “Nëse bëj vrap dhe nuk ka njeri rreth meje në disa metra, nuk mbaj maskë. Por nëse ndalem për të folur me dikë, e vendos atë”, thekson ai.

Të fundit