24/05/2024
18.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Austria kërkon që shoferëve t’u konfiskohen makinat për shkak të shpejtësisë

Austria është duke përgatitur një ligj sipas të cilit, përveç patentë shoferit, policia do të konfiskojë edhe veturën e shoferëve të cilët e tejkalojnë ndjeshëm shpejtësinë, është bërë e ditur në Vjenë.

“Thjesht ka shumë njerëz në rrugët tona që nuk mund të binden, për të cilët penalltitë dhe trajnimet shtesë nuk funksionojnë. Këtyre njerëzve duhet t’u hiqen armët”, tha Ministrja austriake e Transportit Leonore Gevesler në prezantimin e projektligjit.

Për shkelje të përsëritura, automjeti mund të konfiskohet dhe të shitet në ankand

Fatura nënkupton që drejtuesve të automjeteve që tejkalojnë shpejtësinë e lejuar prej 60 km/h në një zonë të banuar ose 70 km/h jashtë një zone të banuar do t’u konfiskohet makina në vend për dy javë.

Gjatë kësaj periudhe duhet të kontrollohet nëse bëhet fjalë për shofer i cili tashmë është regjistruar për tejkalim shpejtësie. Nëse rezulton se shoferi ka kryer tashmë një shkelje drastike të shpejtësisë, makina e tij mund të shitet në ankand.

Në rast të tejkalimit të shpejtësisë prej 80 kilometra në orë në vendbanim ose 90 kilometra në orë jashtë vendbanimit, makina do të konfiskohej dhe shitej menjëherë. Kjo do të zbatohej, për shembull, për ata shoferë të kapur duke ecur me shpejtësi 220 km/h në një autostradë në Austri, ku kufiri i shpejtësisë është 130 km/h.

Ligji mund të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm

Ministri Gevesler tha se këto masa shërbejnë për rritjen e sigurisë në komunikacion.

“Me shpejtësitë për të cilat po flasim, asnjë shofer nuk ka më kontroll të plotë mbi makinën e tij”, theksoi ajo.

Autoritetet në Austri regjistrojnë çdo vit nga 400 deri në 450 raste në të cilat ligji i ri mund të zbatohet. Ligji mund të hyjë në fuqi në mesin e vitit të ardhshëm.

Të fundit