17/06/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

“Ballkan i hapur” – një ekonomi, pa kufij, pa ndalesa në kufij dhe me njëqind për qind tregti të lirë

Nëse gjërat shkojnë sipas planit, vendi në vitin 2023 nuk do të ketë praktikisht asnjë kufi me Shqipërinë dhe Serbinë. Kjo parashikohet nga nisma “Ballkani i Hapur”, i nënshkruar dje në Shkup nga kryeministri Zoran Zaev me homologun shqiptar Edi Rama dhe presidentin serb Aleksandar Vuçiq në prani të më shumë se 350 përfaqësuesve të sektorit të biznesit nga të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Liderët e të tre vendeve nënshkruan marrëveshje për një reagim të përbashkët ndaj katastrofave natyrore dhe fatkeqësive të tjera, Leje për qytetarët për të punuar në tre vendet dhe për Ndihmë për mallrat për të lëvizur pa vonesa të panevojshme.

“Ballkani i Hapur”, theksuan Zaev, Rama dhe Vuçiq, do të thotë kapitull i ri në bashkëpunimin rajonal. Nisma nuk është e kufizuar vetëm me tre vendet, Maqedonia e Veriut, Serbia dhe Shqipëria. Përkundrazi, çdo shtet tjetër përreth është i mirëseardhur dhe mund të kyçet nëse dëshiron.

“Qëllimi ynë është një ekonomi, pa dogana – 100 për qind tregti të lirë, zero dogana, zero pengesa për lëvizjen e qytetarëve, zero barriera për mallrat, shërbimet dhe serviset, vendet tona ta kenë lirinë evropiane në rajonin tonë”, theksuan liderët dhe shtuan se çështjet politike shumë më lehtë zgjidhen kur janë të bashkuara ekonomitë dhe bashkësitë afariste.

Vëmendje e veçantë, siç u theksua në konferencën përfundimtare, do t’i kushtohet dy nismave. Së pari, ne do të sigurohemi që njerëzit tanë të mund të punojnë kudo në vendet tona në muajt e ardhshëm. Ne presim që hapat të zhvillohen nga qeveritë tona dhe të zbatohen, kur është e mundur, përpara takimit tonë në tetor. Ne jemi të kënaqur që Odat ekonomike do të fillojnë një program për të ndihmuar bizneset dhe punëtorët të gjejnë njëri -tjetrin në rajon, kështu që ky program do të krijojë menjëherë mundësi. Së dyti, ne do t’u kërkojmë ministrive tona të punojnë së bashku në një sistem për ndarjen e informacionit mbi taksën e vlerës së shtuar – në përputhje me sistemet e përdorura në BE – në mënyrë që kamionët të mos ndalen në kufijtë përtej Ballkanit. Kamionët ende kalojnë më shumë kohë në kufijtë tanë sesa në rrugët tona.

“Ne jemi evropianë dhe e ardhmja jonë është evropiane. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj Procesit të Berlinit dhe perspektivës sonë evropiane. Qeveritë tona janë të përkushtuara për të zbatuar katër liritë dhe tregun e vetëm rajonal, së fundmi në Samitin e Berlinit më 5 korrik. “Ballkani i Hapur” bazohet në të njëjtin vizion si tregu i përbashkët rajonal dhe ne ftojmë palët e tjera në rajon të bashkohen me ne në përshpejtimin, zbatimin dhe përmbushjen e detyrimeve tona rajonale. “Ballkani i hapur” është një demonstrim i progresit që ne mund të bëjmë vetë. Ndërsa perspektiva e pranimit në BE mbetet një katalizator në bashkëpunimin tonë rajonal, ne nuk duhet të presim që çdo çështje të zgjidhet ose që Evropa të arrijë një konsensus në mënyrë që të përmirësojë jetën e njerëzve tanë. Në atë frymë, ne i ftojmë të gjithë kolegët tanë në Ballkanin Perëndimor të na bashkohen në nismat tona, instrumentet ligjore dhe projektet praktike si këto”, thanë tre liderët.

Zaev, Rama dhe Vuçiq. Zero minuta në kufi” është qëllimi ynë, u thanë dje biznesmenëve se “Zero minuta në kufi” është qëllimi i tyre në panelin ekonomik në kuadër të Forumit ekonomik rajonal, komuniteti i biznesit gjithashtu theksoi nevojën për vendosje të lejes së pune.

“Pa zero minuta ne nuk mund të jemi konkurrentë në BE. Nga ana tjetër, pothuajse 40 për qind e kompanive ankohen për probleme në gjetjen e fuqisë punëtore të kualifikuar në sistemin e tyre. Prandaj, jo vetëm që procedurat e lejes së punës duhet të thjeshtohen, por duhet të vendoset leje pune. Pra, ne po kërkojmë zero minuta në kufi dhe leje pune”, thanë afaristët.

Sipas tyre, duhet krijuar një perspektivë – të rinjtë të kërkojnë punë në vend, në rajon, në vend që të shkojnë jashtë vendit.

“Nga viti 2012 deri në vitin 2019, janë larguar nga vendet tona, kanë emigruar 350.000 njerë. Mendoj se mund të bëjmë më mirë se kaq. Nëse po flasim për perspektivën, duhet të flasim për dhënien e mundësisë për të punuar afër shtëpisë, pranë familjeve tona”, tha sektori i biznesit.

Kryeministri Zaev, me këtë rast, njoftoi disa nisma të propozuara nga komuniteti i biznesit, por për të cilat, siç theksoi ai, ekziston një vullnet i madh politik për t’u realizuar. Paralajmëroi hapjen e një korsie të veçantë për kamionët, ndërlidhje të Ministrive të Financave të të tre vendeve përmes një softueri të vetëm, bashkëpunimin të përforcuar dhe ndërlidhje të shërbimeve të MPB për të parandaluar korrupsionin dhe krimin e mundshëm në transport, import dhe eksport, si dhe lidhjen e të rinjve përmes qëndrimit të përbashkët në hotele në një nga qendrat turistike si Durrësi, Ohri, Kopaoniku, Zllatibori,.. Me këtë, shtoi kryeministri, do të inkurajohet edhe turizmi, domethënë do të zgjatet sezoni turistik, i cili do të kontribuojë në forcimi i tre ekonomive.

Sipas tij, për t’i hequr qindra kamionët në Tabanoc, Preshevë, Qafë Thanë, duhet të bëjmë dy gjëra – ministrat tanë të financave të kenë softuer që do t’i lidhë sistemet e TVSH -së.

Të fundit