16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Bëjmë hapjen e bunareve në shkretirën e Tharit në Pakistan

A e keni menduar ndonjë herë se si do të ishe jeta sikur për pak litra ujë të na duhej te ecnim me kilometra të tëra në temperatura shumë të larta? E vërtetë, shumë nga ne as nuk e ka paramenduar një gjë të tillë, por populli i Tharit është ai i cili jeton në këtë formë, duke ecur çdo ditë me orë të tëra për të siguruar uj të pishëm. E tërë kjo rrugë nuk bëhet vetëm nga djemt e burrat, por edhe nga fëmijë e gra.

Në THAR, Çdo vit vdesin me qindra fëmij nga mungesa e ujit të pijës. Shpëto jetë në këto muaj të mëdhenj, hap një çeshme.

Prandaj, jepe Sadakan rrjedhëse për Allahun në vendet ku me më së shumti kanë nevojë për ujë të pishëm.

Cmimi i bunarit është 150 euro.

Për kontakt: + 38345603619

Transmetohet nga Enesi -radiallahu anhu- se: “Seadi erdhi tek profeti -alejhi selam- dhe i tha: Nëna ime vdiq dhe nuk la porosi, a i bën dobi asaj të jap sadaka për të? Ai i tha: Po, jep ujë”ë2].

Disa këshilla para se të vendosni të hapni një burim uji në ato zona:

1. Mos bëni porosi me modele që kanë rezervuar uji mbi tokë, sepse temperaturat arrijnë deri në 55 gradë celsius, prandak uji mbi tokë vlon dhe e kap myshku rezervuarin e si paspjë bëhet i pa pijshëm brenda pak orëve.

2. Mos bëni porosi të bukura me shumë rrjedhje uji në foto dhe me energji solare, sepse një reshje shiu ose temperaturat e verës e djegin sistemin e elektrifikimit dhe pumpën e vendosur, kështu që jetëgjatësia është me së shumti 6 mujaj e këtyre bunareve. Nuk e arrijmë qëllimin tonë për t’u mundësuar ujë familjeve.

Pse pumpat e dorës:

– Sepse janë me jetëgjatësi minimum pesë vjeqare

– Sepse mbajnë ujin brenda në tokë të pastër dhe të freskët për pije

Shpëto jetë në këto muaj të mëdhenj, hap një çeshme.

 

 

Të fundit