15/06/2024
17.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Dështoi edhe përpjekja e tetë për të zgjedhur kryetarin e Gjykatës Kushtetuese, nuk kaloi as kandidati i tretë

Kandidati i tretë nuk e ka kaluar vazhdimin e seancës së sotme të Gjykatës Kushtetuese në të cilën duhet të zgjidhet kryetari i ri i Gjykatës, konfirmon Gjykata Kushtetuese.

Një pjesë e mediave raportuan se bëhej fjalë për gjyqtarin kushtetues Osman Kadriu.

Kjo ishte përpjekja e tetë e pasuksesshme e anëtarëve të Gjykatës Kushtetuese për të zgjedhur një president. Më herët, të enjten dhe të premten, gjashtë tentimet për zgjedhjen e kryetarit të ri të Gjykatës dështuan dhe sot gjyqtarja Ana Pavlovska Daneva tërhoqi kandidaturën, por kundërshtarja e saj Tatjana Vasic Bozaxhieva nuk e mori shumicën e nevojshme.

– Për të mos futur shtetin në krizë kushtetuese, u tërhoqa dhe kërkova që gjykata të votohej sipas parimit të meritokracisë, pra ekskluzivisht sipas kualifikimeve profesionale dhe kapaciteteve menaxheriale të kandidatëve. Kandidati i vetëm mbeti gjyqtarja Vasiq, thotë në një prononcim për MPB-në, gjyqtarja Pavlovska Daneva.

Presidenti i ri i Ustaven duhet të zëvendësojë presidenten e mëparshme, Dobrila Katsarska, mandati trevjeçar i së cilës skadoi të dielën, më 2 qershor.

Sipas Rregullores së Punës, Gjykata Kushtetuese në seancë zgjedh kryetarin e Gjykatës nga radhët e gjyqtarëve me dy të tretat e shumicës së numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve, me votim të fshehtë.

Pas përfundimit të mandatit të Katsarskës dhe kandidaturave të pasuksesshme të Tatjana Vasiq Bozadxheva dhe Ana Pavlovska Daneva, dhe tani sipas mediave të Osman Kadriut, kandidatë të mundshëm për marrjen e presidencës janë Naser Ajdari, Darko Kostadinovski, Fatmir Skender, Elizabeta Dukovska. dhe Jadranka Daboviç Anastasovska.

Çdo gjyqtar mund të propozojë një kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese.

Propozimi për kandidat për kryetar të Gjykatës Kushtetuese përcaktohet nga një komision prej tre gjyqtarësh të zgjedhur nga shumica e numrit të përgjithshëm të gjyqtarëve.

Nëse kandidati nuk merr shumicën e kërkuar të votave, procedura për zgjedhjen e presidentit përsëritet.

Mandati i Kryetarit të Gjykatës Kushtetuese është tre vjet, pa të drejtë rizgjedhjeje.

Të fundit