28/05/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Edhe me institucione me funksionim jo të plotë, treguam se mund të gjejmë zgjidhje për transformimin e ekonomisë, tha Zaevi

Pikërisht tre vjet më parë unë dhe qeveria e drejtuar nga LSDM e morëm përgjegjësinë për ta udhëhequr vendin, për të punuar për të mirën e të gjithëve, për ta nxjerrë vendin nga balta dhe për ta çuar atë përpara. Sot qëndroj para jush me kokën të mbajtur lart, me një fytyrë të pastër dhe me krenari mund të them që kemi pasur sukses dhe se do të vazhdojmë ta justifikojmë besimin. Ne i kemi realizuar dy nga qëllimet më të rëndësishme strategjike. Ajo që nganjëherë dukej madje e pamundur, ne jemi vendi i 30-të anëtar i NATO-s dhe kemi një vendim për t’i filluar negociatat me BE-në. Kemi shkruar histori.

Këtë e theksoi lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, i cili sot në një konferencë për shtyp iu referua arritjeve të Qeverisë, të cilën ai drejtoi deri para disa muajsh, pas së cilës u tërhoq për shkak të formimit të qeverisë teknike dhe shpalljes së zgjedhjeve të parakohshme.

“Nga një shtet i burgosur sot ne jemi shembulli më pozitiv në rajon. Ne e kemi siguruar të ardhmen e sigurt të qytetarëve. Ne e kemi rivendosur lirinë dhe demokracinë. Është pëshpëritur gjatë regjimit, sot flitet me zë të lartë. Nga rënia prej -1.8 për qind në ekonomi gjatë kohës së VMRO-DPMNE-së ne kemi siguruar rritje të BPV-së prej +3.6 për qind. Në 2.5 vjet ne e kemi rritur numrin e qytetarëve të punësuar me mbi 67,000 të punësuar të rinj, ndërsa e kemi ulur nivelin e papunësisë me gjashtë përqind, theksoi lideri i LSDM-së.

Zaev në konferencën për shtyp tha se qeveria e udhëhequr nga LSDM-ja i ka rritur ndjeshëm pagat dhe pensionet neto, nivelin e BPV-së nga -1.8 për qind e ngriti në pozitive, ndërsa në vitin 2019 u arrit rritje prej 3.6 për qind, u siguruan mbi një miliardë euro. investimet e huaja, stabilizimi i borxhit, rezervat e këmbimit valutor u rritën me mbi 800 milion euro. Ndryshimet ligjore gjithashtu kompensuan 12,000 falimentime, tha ai.

“Politikat e vërteta ekonomike kanë kontribuar që ekonomia të jetë e gatshme të presë pandeminë globale të koronavirusit. A mund ta imagjinoni se si do të ishte të ballafaqoheni me KOVID nëse sot VMRO-DPMNE do të ishte në pushtet me një pagë minimale prej 9,000 denarë ose si do të ishte për mijëra falimentime për të cilët ne kemi siguruar një zgjidhje të përhershme, të cilën Gruevski e ka injoruar për një dekadë. Nuk është e vështirë të imagjinohet se si do të funksiononte shteti në kushtet e KOVID 19 nëse VMRO-DPMNE do të ishte në pushtet. Me shumë gjata të gjitha institucionet do të ishin nën ndikimin e zyrtarëve të ndryshëm, të papërgjegjshëm dhe të papjekur të ngjashëm me Nake Çulev, theksoi lideri i LSDM-së.

Për sa i përket gjyqësorit, ai i theksoi reformat e zbatuara, të cilat sipas tij kanë për qëllim hapjen e hapësirës për punë të pavarur profesionale të gjyqësorit, përparimin në reformën e shërbimeve të sigurisë, si dhe reformën e administratës publike. Është koha, tha ai, “për spastrimin e plotë të gjyqësori, për të lërë hapësirë ​​për gjyqtarët dhe prokurorët e ndershëm dhe profesionistë, të sigurojmë drejtësi për të gjithë, dhe ne do ta bëjmë atë.”

Ai e theksoi rëndësinë e investimit në kujdesin shëndetësor, siç është rritja e pagave të profesionistëve mjekësorë, ilaçeve të reja dhe kushteve të përmirësuara të punës, veçanërisht tani që po përballemi me pandeminë e koronavirusit.

Zaevi e kritikoi opozitën dhe liderin e VMRO-DPMNE-së Hristijan Mickoski, të cilin e akuzoi për minimin e hapave për anëtarësim në NATO dhe BE, dhe tani, siç tha ai, ai po përpiqet ta bëjë këtë duke u ballafaquar me Kovid – 19.

“Fatkeqësisht, ashtu si Mickoski u përpoq t’i minojë përpjekjet për të hyrë në një rrugë të sigurt dhe të qëndrueshme drejt BE-së dhe NATO-s, kështu tani ai po mundohet t’i minojë përpjekjet shëndetësore për ta luftuar pandeminë, si dhe besimin e qytetarëve në sistemin shëndetësor. Në vend të kritikës konstruktive nga opozita në këto tre vjet, ne kemi qenë dhe ende jemi dëshmitarë të fushatave të zeza me lajme të rreme, dezinformata dhe shpifje. Për më tepër, Ministri i Punëve të Brendshme, Nake Çulev, e lejoi mosrespektimin e masave dhe rekomandimeve dhe e rrezikoi shëndetin e qytetarëve. Këto ditë po i shohim pasojat e kësaj papërgjegjshmërie, kemi një numër të ri të të infektuarve nga virusi. Por institucionet shëndetësore kanë aftësi dhe do të përballen me këtë situatë. Është shumë e rëndësishme të kuptojmë që virusi është këtu dhe kjo është arsyeja pse të gjithë duhet t’i respektojmë masat e mbrojtjes”, tha Zaev.

Sipas tij, ne të gjithë jemi të drejtë para sfidës me ballafaqimin me pasojat nga pandemia globale e koronavirusi, ndërsa qeveria ka treguar që edhe në një situatë të ndërlikuar me institucione me funksionim jo të plotë ne mund ta mbrojmë shëndetin e qytetarëve dhe të gjejmë zgjidhje për transformimin ekonomik dhe ndihmë të shtuar për të gjitha kategoritë e qytetarëve.

“Por, për të vazhduar edhe më me efikasitet, në mënyrë që të jemi në gjendje ta mbrojmë shëndetin e qytetarëve, nevojiten edhe institucione më të përkushtuara, plotësisht funksionale dhe me kapacitete. Prioriteti ynë është shëndeti i qytetarëve dhe jetesa e tyre. Vazhdojmë me realizimin e masave dhe projekteve që sjellin një jetë më të mirë për të gjithë qytetarët tanë. Kjo është përparësia jonë dhe ne nuk do të tërhiqemi. Në këto tre vjet, ne e kemi drejtuar vendin në rrugën e duhur, dhe sot e dimë se së bashku me qytetarët mund të bëjmë edhe më shumë dhe madje edhe më mirë”, tha Zaev. ls/ab/

Të fundit