24/05/2024
19.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Grant nga Koreja Jugore prej 700.000 eurove për Drejtorinë doganore digjitale

Me grant prej 700.000 eurove nga Qeveria e Koresë Jugore do të mbështetet krijimi i kapaciteteve të Drejtorisë doganore, veçanërisht në fushën e dërgesave të shpejta, zbulimin e rrjedhave ilegale financiare, si dhe analizën e rreziqeve në tregtinë elektronike. Siç komunikoi Ministria e Financave, sot është organizuar një mbledhje për fillimin e projektit ku morën pjesë ministrja e Financave, Nina Angellovska, drejtori i Drejtorisë doganore Gjoko Tanasoski dhe një delegacion nga Drejtoria doganore e Koresë Jugore.

Në takim u theksua se mbështetja në fushën e tregtisë elektronike ka një rëndësi të veçantë, e cila vazhdimisht rritet dhe zhvillohet në të gjithë botën, veçanërisht tani në kushtet e reja të krijuara nga kriza e koronës. Qasja e tillë ndikon drejtpërdrejt në rritjen e ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme, në lidhje me aksesin më të gjerë në tregjet e huaja duke zvogëluar pengesat e hyrjes dhe duke zvogëluar shpenzimet operative. Shkëmbimi i përvojës së Drejtorisë doganore të Koresë së Jugut në këtë fushë do të kontribuojë në krijimin e një ekuilibri midis dorëzimit të lehtësuar dhe të përshpejtuar të dërgesave, por në të njëjtën kohë rritja e mbledhjes së të ardhurave buxhetore nga kjo lloj tregtie.

Nga delegacioni maqedonas u theksua se vendosja e doganave digjitale është një nga prioritetet strategjike të Drejtorisë doganore. Para një viti është lëshuar në përdorim Sistemi i ri për përpunimin e deklaratave doganore dhe dokumenteve të akcizës, i cili e ka zëvendësuar sistemin e vjetër – ASIKUDA, i cili ndryshoi rrënjësisht mënyrën e funksionimit të doganave. Ky softuer është një mjet kryesor për zhvillimin e doganave digjitale dhe mjedisit joletër dhe mundësoi përmirësim të konsiderueshëm në ofrimin e shërbimeve për pjesëmarrësit në procedurat doganore.

Dogana koreane është e njohur gjerësisht për përparimin e saj teknologjik dhe çmimet e shumta në fushën e përparimeve elektronike. mb/

Të fundit