24/07/2024
27.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

“Grupi i Kumanovës” s’kanë përgjigje në kërkesën për transferim në Kosovë

Enver Hoxha i njohur si Klein i “Grupit të Kumanovës”, thotë se ka bërë kërkesë për të pasur shtetësinë e Kosovës mirëpo e njëjta i është refuzuar nga ambasada e Kosovës në Maqedoninë e Veriut, sipas tij arsyeja e refuzimit ka qenë dënimi për veprën penale që ka. Ndërkohë institucionet e Kosovës kanë thënë se i njëjti nuk ka bërë kërkesë për të pasur shtetësi kosovare.

Janë të dënuar me burgim të përjetshëm, e shpresat për liri i kanë të pakta.

Mirëpo, “Grupi i Kumanovës”, të cilët vuajnë dënimin në burgun e Idrizovës në Maqedoninë e Veriut, kanë një kërkesë nga shteti i Kosovës pasi që shumica prej tyre vijnë nga treva të ndryshme të saj.

Këta kërkojnë që të transferohen në vendlindje për të vuajtur dënimin. Për këtë gjë, kërkesat i kanë dërguar edhe në institucionet të Maqedonisë së Veriut.

E këtë e konfirmon edhe Agim Nuhiu që deri para pak ditësh e mbante pozitën e zëvendësministrit të Drejtësisë.

“Janë deponuar kërkesat nga ana e te burgosurve të “Lagjes se trimave” në Kumanovë! Procedurat nuk janë të lidhura me afat. Në këtë rast është me rëndësi edhe qëndrimi i shtetit të Kosovës se a do t’i pranoj aktgjykimet penale të shqiptuara nga ana e gjyqësorit të Maqedonisë së Veriut! Pra, do te duhet edhe një qëndrim i përbashkët i të dy shteteve! Autoritet e Maqedonisë ende nuk janë lëshuar në vlerësimin e kushteve që duhet të plotësohen për transferimin e të burgosurve në fjalë”, ka deklaruar Agim Nuhiu, ish zëvendësministër i Drejtësisë-Maqedonia e Veriut.

Ndërkohë, njëri nga të burgosurit ka bërë një kërkesë tjetër përpos asaj për transferim.

Enver Hoxha, i njohur si Klein, në ambasadën e Kosovës në Maqedoninë e Veriut thotë se ka deponuar kërkesën për shtetësi.

Mirëpo që sipas tij kjo është refuzuar.

“Ka thënë se s’mundet të lëshohet shtetësia sepse jemi të dënuar për një vepër kriminale, për një vepër të rëndë dhe në këtë rast nuk mund të bëhet shtetësia, pasaporta”, ka sqaruar Enver Hoxha (Klein), i dënuar për Rastin Kumanova.

Ai e pranon se në të kaluarën asnjëherë nuk ka pasur dokumentacion të Kosovës.

“Unë skam pasur pasaportë Kosovare apo Jugosllave asnjëherë. Jam veteran invalid i Luftës së Ushtrisë Çlirimtarë të Kosovës, ushtar i Agim Ramadanit, brigada 138 njësia Delta”, ka deklaruar Enver Hoxha (Klein), i dënuar për Rastin Kumanova.

Ndërkohë, njohës të sistemit ligjor në Kosovë tregojnë arsyet se kur plotësohen kushtet që një aplikues të mos mund të përfitoj shtetësinë e Kosovës.

“Secili person që është i dënuar ose ka vepër penale brenda dhe jashtë Kosovës ai konsiderohet se cënon sigurinë e brendshme apo të jashtme dhe rrezikon marrëdhëniet diplomatike”, ka thënë Anton Nrecaj, Instituti CLARD.

Në ndërkohë, në një përgjigje për televizionin Duakgjini nga Ministria e Punëve të Brendshme, kanë thënë se në Departamentin për Shtetësi, Azil dhe Migracion deri tani nuk është paraqitur asnjë kërkesë për përfitim të shtetësisë nga Enver Hoxha, i njohur si Kleini.

zhurnal.mk

Të fundit