22/04/2024
6.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Harmonizohen hollësitë për shkurtimin e orëve dhe për mbështetjen e komunave

Takimi midis anëtarëve të Komisionit për sëmundje infektive dhe grupit të punës së Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës për protokollet për realizimin e mësimdhënies nga 1 shtatori kaloi sot pa konkluzion dhe do të vazhdojë edhe nesër. Zëvendësministrja e Arsimit dhe Shkencës, Elizabeta Naumovska për MIA-n deklaroi se po diskutohen propozimet për kohëzgjatjen e orëve dhe nevojën për ndryshimin e ligjeve nëse ato zvogëlohen nga 40 minutat e rregullta në arsimin fillor ose 45 minuta në arsimin e mesëm.

Vendimi për shkurtimin e orëve, siç tha ajo, duhet të ketë një kornizë ligjore dhe të harmonizohej me ligjet për arsimin fillor dhe të mesëm. Ndryshimet duhet të miratohen nga Kuvendi, i cili pritet të jetë funksional deri më 1 shtator. Gjithashtu, shqyrtohet edhe nevoja që komunat do të kenë për mbështetje shtesë financiare ose mbështetje tjetër për higjienën e objekteve shkollore, për transportin e nxënësve, pra për zbatimin e të gjitha udhëzimeve që do të përmbahen në protokolle. Ata do të kenë detaje për tre lloje të mësimdhënies në varësi të situatës epidemiologjike në një mjedis të veçantë – prania fizike, mësimdhënie në internet dhe të kombinuar.

Naumovska theksoi se ata janë vazhdimisht në bisedime me kryetarët e komunave dhe drejtorët e shkollave për gjendjen reale dhe problemet, në koordinim edhe me BNJVL-në, ata gjithashtu morën mendimet e sindikatës arsimore SASHK. Ai tha se nëse ata arrijnë të përfundojnë konsultimet, kjo pikë mund të jetë në agjendën e seancës së nesërme të Qeverisë.

Në deklaratën e mëhershme të dërguar nga Ministria e Shëndetësisë thuhet se nuk janë arritur konkluzion sot në lidhje me këto çështje, se bisedimet do të vazhdojnë në ditët në vijim në mënyrë, siç tha ai, “për të gjetur dhe dakorduar zgjidhjen më të mirë dhe më të sigurt për procesin mësimor “.

“Komisioni për sëmundje infektive ka përgatitur masat e mbrojtjes dhe protokollet e nevojshme që duhen respektuar për mbrojtjen e fëmijëve dhe mësimdhënëse gjatë procesit mësimor. Sidoqoftë, vendimi përfundimtar për fillimin e vitit shkollor dhe mënyra e mësimdhënies është përgjegjësi e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës. Bisedimet midis Komisionit për Sëmundje Infektive dhe Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës vazhdojnë edhe nesër”, kumtoi Ministria e Shëndetësisë. sn/

Të fundit