24/07/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Infektologu Tetovar Ilir Demiri heroi ynë në betejën kundër COVID-19!

Në varësi të ashpërsisë së sëmundjes qasja i përshtatet secilit pacient por në përgjithësi të gjithë pacientët marrin antibiotikë dhe mbështetje të oksigjenit. Për raste më të rënda përdorimi i ilaçeve për malarie dhe HIV tashmë ka filluar thotë mjeku në Klinikën Infektive Ilir Demiri.

Së bashku me numrin e njerëzve që kanë coronavirusin rritet numri i njerëzve që shërohen. Deri më tani 17 pacientë janë liruar nga spitali. Doktori Ilir Demiri i cili trajton këta pacientë në Klinikën për Sëmundje Infektive në Shkup flet për trajtimin që ata marrin dhe trajtimin e atyre të infektuarve në përgjithësi. Ai është një mjek i përkushtuar që angazhohet maksimalisht dhe pa rezerva në këtë sfidë për të gjithë infektologët në botë.

“Udhëzimet e miratuara ose të rekomanduara të fundit për trajtimin e pacientëve me Covid-19 ndiqen dhe zbatohen. Ne përpiqemi të shfrytëzojmë përvojën shumë vjeçare të të gjithë mjekëve në Klinikë, të cilët janë në kontakt me kolegët në të gjithë botën që ndajnë përvojat e tyre me ne”, thotë Demiri.

I pyetur nëse ekziston frika mes stafit të Klinikës për Sëmundje Infektive për mundësinë e infektimit, bashkëbiseduesi jep një përgjigje të thjeshtë.
“Është e rëndësishme vetëm që ka një entuziazëm dhe përkushtim të madh në mesin e të gjithë stafit në Klinikë për të ndihmuar këta pacientë”, tha Dr. Demiri.

Ai shpjegon se qasja te pacienti varet nga ashpërsia e sëmundjes, por që përgjithësisht të gjithë marrin terapi antimikrobike (antibiotikë) dhe mbështetje të oksigjenit. Ata me një pamje klinike më të rëndë trajtohen me klorokinë, një ilaç për malarie, i cili sipas rekomandimeve të reja u jepet edhe pacientëve të caktuar të infektuar me koronavirus. Në pacientët me probleme klorokinale, trajtimi me rhinavir/lopinavir është një ilaç antiviral që përdoret për trajtimin e HIV. Sipas Demirit, është ende herët të flasim për përvojën tonë me përdorimin e këtyre terapive.

Të sëmurët nga koronavirusi gjithashtu kanë simptoma të zakonshme ethe, kollë, dhimbje koke, lodhje të rëndë dhe dhimbje në gjoks. Një pacient u ankua për një ndjenjë të zvogëluar të shijes dhe erës, simptoma që kanë ndodhur në të gjithë botën. Në mënyrë që të lirohet për trajtim në shtëpi, është e rëndësishme që pacienti të ketë dy teste të njëpasnjëshme negative, por analizat laboratorike-biokimike të pacientëve dhe shëndetin e tyre të përgjithshëm, siç vlerësohet nga mjekët përgjegjës.

“Duke pasur parasysh ndjeshmërinë e mundshme të testeve dhe ndryshimet e tyre, të gjithë pacientët që janë larguar nga spitali këshillohen që të izolohen për dy javë dhe të respektojnë rekomandimet e dhëna” tha Demiri.
Sipas tij, pjesa më e vështirë e luftës me koronavirus nuk ka ardhur ende pasi numri i pacientëve që zhvillojnë një formë më të rëndë të sëmundjes ka filluar të rritet. Një spital ndihmë i vendosur pranë Klinikës së Sëmundjeve Infektive me një kapacitet prej 110 shtretër gjithashtu duhet të jetë funksional këtë javë.

Të fundit