24/07/2024
20.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

ISHP: Ulet numri i i rasteve të reja të të infektuarve dhe të vdekjes, rritet numri i të shëruarve nga Kovid-19

Instituti i Shëndetit Publik sot e ka publikuar raportin javor për periudhën 20 deri 26 korrik 2020, ku evidentohet ulje të numrit të personave të infektuar dhe të vdekur, si dhe rritje të numrit të personave të shëruar në krahasim me javën paraprake, kumtoi Ministria e Shëndetësisë.

Në periudhën e dhënë, janë kryer gjithsej 9.563 teste (1402 më shumë se periudha 13-19 korrik) dhe janë regjistruar 956 raste pozitive me Covid-19, që është 82 raste më pak se javën e kaluar. Gjatë kësaj periudhe, 10% e atyre që testuan ishin pozitive për Kovid-19.

Raste të reja të të infektuarve janë regjistruar në 29 qytete, me përqindjen më të lartë të pacientëve të rinj në Shkup (37,3 për qind – ulje e lehtë krahasuar me javën e kaluar) dhe Shtip (16,1 për qind rritje e vogël në krahasim me javën e kaluar). Në 17 qytete të vendit, për të njëjtën periudhë, numri i çështjeve të konfirmuara rishtas është nën 20.

Lidhur me strukturën e moshës së të infektuarve në këtë periudhë, përqindja më e lartë janë personat midis 50-59 vjeç 22,3 për qind, dhe një numër më i madh i pacientëve është regjistruar në mesin e personave midis 40-49 dhe mbi 60 vjeç – 19,6 për qind në të dy grupet . Numri më i ulët i fëmijëve të infektuar është deri 9 vjeç – 2,6 për qind, dhe 10-19 vjet – 4,7 për qind e numrit të përgjithshëm të infektuar.

Nga rastet që janë hetuar në mënyrë epidemiologjike, 127 persona ose 14,2 për qind janë shtruar në spital, dhe në 279 persona ose në 31,3 për qind është regjistruar prania e komorbiditeteve.

Nga numri i përgjithshëm i pacientëve të infektuar epidemiologjikisht, 44,4 për qind kishin kontakte me një rast të konfirmuar të Kovid-19, dhe 21 persona (9 më shumë se javën e kaluar) kishin një histori të udhëtimit jashtë vendit në 14 ditët e kaluara.

Në periudhën 20-26 korrik, janë regjistruar 654 persona të shëruar, të cilët ishin shtruar në spital ose trajtuar në shtëpi, që është 109 persona ose 20 për qind më shumë se javën e kaluar të raportimit (13-19 korrik).

Në periudhën 20 deri në 26 korrik, janë regjistruar 32 vdekje, që është 12 vdekje më pak se periudha e mëparshme. Shumica e rasteve janë persona mbi 60 vjeç, 84,4 për qind. 29 nga rastet vdiqën në spital, dhe tre nga spitali. Komorbiditetet e mëparshme ishin regjistruar në 26 nga vdekjet (81,3 për qind), thuhet në raportin e Institutit për shëdnet publik. bsh/

Të fundit