23/05/2024
11.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kapitulli i 34-të i negociatave të Maqedonisë së Veriut me BE-në: Institucionet

Maqedonia e Veriut e ka mbajtur konferencën e parë ndërqeveritare me BE-në, me çka edhe zyrtarisht i ka filluar negociatat për anëtarësim në Union.

Pas konferencës së parë ndërqeveritare, Komisioni Evropian menjëherë e ka filluar edhe procesin e skriningut, i cili përmban 35 kapituj. Telegrafi Maqedoni do t’iu informojë për përmbajtjen e secilit kapitull nëpër të cilët duhet të kalojë Maqedonia e Veriut.

Kapitulli i 34-të: Institucionet

Ky kapitull mbulon rregullat institucionale dhe procedurale të BE-së. Kur një vend anëtarësohet në BE, duhet të bëhen përshtatje ndaj këtyre rregullave për të siguruar përfaqësim të barabartë të këtij vendi në institucionet e BE-së (Parlamenti Evropian, Këshilli, Komisioni, Gjykatat e Drejtësisë) dhe organet e tjera dhe funksionimi i mirë i procedurave të vendimmarrjes (si p.sh. si të drejtat e votës, gjuhët zyrtare dhe rregullat e tjera procedurale) si dhe zgjedhjet për Parlamentin Evropian. Rregullat e BE-së në këtë kapitull nuk ndikojnë në organizimin e brendshëm të një shteti anëtar, por vendet aderuese duhet të sigurojnë se janë në gjendje të marrin pjesë plotësisht në vendimmarrjen e BE-së duke ngritur organet dhe mekanizmat e nevojshëm në vend dhe duke zgjedhur ose emëruar përfaqësues të mire përgatitur në institucionet e BE-së. Pas përfundimit të negociatave të anëtarësimit, rregulla specifike për periudhën e ndërmjetme deri në pranim sigurojnë integrim të qetë të vendit në strukturat e BE-së: vendoset procedurë informacioni dhe konsultimi dhe, pasi të nënshkruhet Traktati i Aderimit, vendit aderues i jepet status i vëzhguesit aktiv në Parlamentin dhe Këshillin Evropian si dhe në komitetet e Komisionit.

Ndryshe, përveç kapitujve të BE-së, Maqedonia e Veriut ka nënshkruar edhe protokoll me Bullgarinë, i cili përmban gjithashtu disa rekomandime dhe detyrime, të cilat duhet të plotësohen nga të dy shtetet, për të mos pasur pengesa në anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE./Telegrafi/

Të fundit